Muntschatje van prins-bisschop Jan van Horne gevonden

koperen Brûlées, muntstukken prins-bisschop Jan van Horne

WEERT – Archeologen van BAAC hebben tijdens de archeologische opgravingen van de fundamenten van de brug in de tussengracht van het voormalige kasteel de Nijenborg bij een brugpijler dertien muntjes gevonden van Jan van Horne, de prins-bisschop van Luik (1492-1505). Hij is een broer van Jacob II graaf van Horne en heer van Weert. Waarschijnlijk zijn de gevonden munten in Luik geslagen. Een variant op deze muntjes werden ook in Weert geslagen.

Deze koperen munten (genaamd Brûlé) ) hebben een diameter van ca. 20 mm op de voorzijde van de munt staat het wapenschild van Jan van Horne binnen een parelrand met daarboven een versiering. De tekst aan de voorzijde luidt IOHS: DE: HORN: EPS: LEODI (of een variant) voluit Johannes de Hornensis episcopus Leodiensis dit betekent Johan van Horne bisschop van Luik. Aan de keerzijde staat een kruis met de randtekst: MISER NRI Q PAS ES P NOB. Dit betekent voluit:  miserere nostri qui passus es pro nobis. Dit betekent: heb medelijden met ons, jij die lijdt voor ons.

Op de keerzijde van de Weerter variant van deze munt staat een lelie of ankerkruis afgebeeld met als tekst MONETA: NOVA: FACT: IN: WE: (of variant) dit betekent: nieuwe munt gemaakt in Weert. De brûlées werden geslagen In Maastricht, Hasselt Sint Truiden en Weert dat valt dus af te lezen aan het randafschrift. Waarschijnlijk zijn de gevonden munten in Luik geslagen.

Prins-bisschop Jan van Horne

Jan van Horne (Weert, ca. 1450 – Maastricht, 18 december 1505), was een leidinggevend geestelijke in de Bourgondische Nederlanden. Vanaf 1483 tot aan zijn dood was hij de 59e bisschop van Luik. Jan van Horne was een telg uit het geslacht Horne. Hij was een zoon van Jacob I van Horne (1426-1488) en werd op kasteel de Nijenborgh in Weert geboren. Zijn oudere broer Jacob II van Horne (ca. 1450-1502) was erfopvolger in het graafschap. Jan van Horne werd op 17 december 1483 door paus Sixtus IV benoemd tot bisschop van het prinsbisdom Luik. In die tijd hadden prins-bisschoppen naast geestelijke macht ook heel veel wereldlijke macht.

Vandaag wordt het succesvolle onderzoek naar de tussengracht afgerond. De brugpijlers zijn weer met grond afgedekt en de ‘bouwput’ wordt opgevuld met aarde om het vollopen van de tussengracht te voorkomen. Daarna worden de damwanden verwijderd en kunnen de voorbereidingen worden getroffen voor de inrichting van de tussengracht als deel van het stadspark. Momenteel wordt gekeken hoe de brug met pijlers in de laagte tussen voorburcht en hoofdburcht zichtbaar kan worden gemaakt.

Meer informatie en filmpjes zijn te vinden op de website www.vanhornestad.nl

Vorig artikelVogelwerkgroep plant vijftien bomen met jubilerend Limburgs Landschap in Nederweert-Eind
Volgend artikelAttractieparken wereldwijd kiezen Keyport, kiezen Vekoma