De schatkamer van de tussengracht is open

Archeologen van BAAC vonden tot hun verrassing gemetselde brugpijlers over een lengte van ruim 30 meter. Deze brug verbond de voorhof met kasteel de Nijenborg. Kasteel de Nijenborgh werd tussen 1432 en 1458 gebouwd voor graaf Jacob I van Horne.

De brugpijlers zijn van mergelsteen (beter bestand tegen vocht en vorst). Het lijkt erop dat deze brug uit een gemetseld bruggewelf bestond met een houten ophaalbrug (positie kruisje). Op de enige afbeelding die bekend is van het kasteel is het nog een houten brug. Vermoedelijk is deze brug dat ook van een latere datum net als de huidige poort van de voorhof die ook jonger is dan de bouw van het oorspronkelijke kasteel. De brug ligt ook op een andere plaats dan de oude kaarten aangaven, namelijk dichter bij de huidige nog bestaande hoektoren.

Schatkamer
In de tussengracht liggen onder andere bouwornamenten zoals kacheltegels, wapens en andere gebruiksvoorwerpen. Deze onontdekte vondsten kunnen veel zeggen over de bewoning, belegering en ecologie van het kasteel en zijn bewoners. Door de jaren heen heeft men in die gracht afval gedumpt, zijn er spullen in verloren geraakt en er liggen mogelijk wapens en zelfs menselijke resten die tijdens of na gevechtshandelingen kunnen zijn achtergebleven. Archeologen denken dat het dichtraken van de gracht geleidelijk is gebeurd. De ‘schatten’ (het gaat bijvoorbeeld ook om slachtafval en resten van zaden, vruchten en stuifmeelpollen) in de opvullagen bieden een belangrijk inkijkje in de bewoning, belegering en ecologie van het kasteel en zijn omgeving over een langere gebruiksperiode.

High Society
Over de brug liepen in de 16de eeuw dan ook vele hoogwaardigheidsbekleders zoals op 14 september 1543 de Spaanse keizer Karel V en zijn hofhouding. In 1549 bezoekt de Spaanse kroonprins Filips II het kasteel in Weert. In april 1557 logeert prins Willem van Oranje, de vader des vaderlands enkele dagen op kasteel de Nijenborgh. Op 9 juni 1562 zijn zelfs alle Guldenvlies ridders in Weert ter gelegenheid van het huwelijk van de zus van Philippe de Montmorency, graaf van Horn en heer van Weert. Als de brug eens kon praten…

Een vergelijkbare brug in dit geval van het Muiderslot


Meer informatie en filmpjes zijn te vinden op de website www.vanhornestad.nl

Vorig artikelErrol van Kempen nieuwe directeur zwembad De IJzeren Man in Weert
Volgend artikelHet Ruremundehuis in Roermond opent de deuren voor mensen met dementie