Onderzoek naar geroofde panden van Joden

Gemeentearchivaris Jac Lemmens van Roermond is recent begonnen met onderzoek

Jac Lemmens, gemeentearchivaris gemeente Weert en Roermond

In opdracht van de gemeente Maastricht komt er een nieuw onderzoek naar Joodse roofpanden. Panden en bezittingen van Joodse inwoners werden in de Tweede Wereldoorlog onteigend en gingen naar het toenmalige gemeentebestuur. De Joden kregen niks terug of werden uiteindelijk oneerlijk gecompenseerd.

Het onderzoek leidt tot vreugde van de voorzitter van de Joodse gemeenschap in Maastricht, Ernst de Reus. Hij initieerde ook het onderzoek.

Discriminatie
Voor de Joden als grootste groep vervolgingsslachtoffers geldt vaak dat het lijden voor hun als overlevende of nabestaande na de Tweede Wereldoorlog nog aanhield. Niet alleen door oorlogstrauma: het duurde dikwijls tot in de jaren ’50 van de vorige eeuw voor hen om hun huis, panden of compensatie voor bezittingen (terug) te krijgen. Mits dit al eerlijk gebeurde. Dat voelde voor veel Joden als antisemitisme of discriminatie.

Raadplegen van meerdere archieven
Het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL) deed al al eerder een soortgelijk onderzoek, waaruit bleek dat het gemeentebestuur destijds niet verkeerd of corrupt handelde. Volgens historicus Jac Lemmens (gemeentearchivaris gemeente Weert en Roermond) beperkte het onderzoek zich echter tot het checken van aanwezigheid van de registers van belastingen. “Archieven die er vaak niet meer zijn, simpelweg omdat ze vernietigd kunnen worden”, aldus Lemmens. Om de loop van de de Joodse panden na te gaan, moeten er ook naar andere bronnen gekeken worden. Bijvoorbeeld het archief van het kadaster, gemeentebestuur en landelijke en privé-archieven.

Onderzoeken
Roermond is als eerste Limburgse gemeente recent begonnen met het onderzoek, onder andere onder leiding van Lemmens. Ook Sittard-Geleen is bezig met het in kaart brengen van geroofd Joods vastgoed. Of andere gemeenten zullen volgen, is niet bekend.

Bron: NOS

Vorig artikelNieuwe gedichtenbundel Sjannie van Nierop
Volgend artikelInschrijven voor de 10e Truckrun Weert kan vanaf 14 mei