Ondernemen in crisistijd – Wendbaar blijven met Keyport

Met Crisis Model Canvas, Workshop Toekomstscenario’s, Business Roadmaps en de MKB Herstel en Groeiscan.

Keyportregio – De impact van de Coronacrisis is enorm. Keyport anticipeert! Programmamanager Ton Hagelstein licht toe: “Wendbaar en veerkrachtig spelen we samen met onze partners in op wat de markt nu nodig heeft. Dat is de strategie die we altijd al hanteren. En die ook in deze tijd tot mooie initiatieven heeft geleid. Online, interactief. En doelgericht. We brengen er graag een aantal voor het voetlicht.”

Crisis Model Canvas
De praktische tool van onze partner Business Innovation Team Limburg (BITL). Een gesprek met innovatiemanagers John Janssen en David Mevissen van BITL.


Team BITL – 1e van links: John Janssen. 4e van links: David Mevissen.

David Mevissen: “Wij realiseerden ons medio maart al heel snel; dit wordt niet makkelijk. Als je omzet zo drastisch terugloopt – wat voor veel ondernemers het geval was – dan geldt maar een ding: cash is king. Dus ga in gesprek met leveranciers, afnemers en verhuurder en kijk wat je kunt regelen. Dat is vaak veel meer dan je denkt.“

Deze snelle eerste actie leidde tot de ontwikkeling van het Crisis Model Canvas. Een complete Crisis Toolkit met instructiefilmpje, een overzicht van trends en ontwikkelingen en een handige toelichting voor het invullen van Crisis Model Canvas. Je kunt zelf aan de slag, of meedoen aan een masterclass.

De online Crisis Model Canvas masterclass is voor Limburgse MKB-ondernemers en wordt zowel via 1-op-1 gesprekken als in groepsverband aangeboden. Er zijn geen kosten aan verbonden aan.

Rederij Cascade uit Maasbracht over de Crisis Model Canvas masterclass
David van de Runstraat, eigenaar van Rederij Cascade, deed mee op 19 en 25 mei jl. “De eerste sessie gaf meteen een goede indruk. Als ondernemer heb je wel ideeën, maar die zijn vaak versnipperd. Het Crisis Model Canvas dwingt je om ze te groeperen, zodat je een blauwdruk krijgt van je strategie. Tijdens de tweede sessie gingen we die aan elkaar presenteren.“ En ook dat pakte goed uit.

“Er was veel onderlinge kruisbestuiving. Onze actiepunten inspireerden andere deelnemers en wij kwamen in contact met een mogelijk nieuwe leverancier. De business manager van BITL kwam trouwens ook nog met een leuke suggestie; Kun je niet iets doen met augmented reality? Terwijl je vaart, laat je mensen zien hoe het er vroeger uit zag. Dat gaan we zeker serieus bekijken. Maar eerst vanaf 1 juni weer lekker van start en ons bedrijf zo goed mogelijk door deze crisis zien te laveren!“

Het andere geluid
“En zo zagen we veel ondernemers die heel flexibel en creatief wisten in te spelen op de crisissituatie,” vervolgt John Janssen. “En dát wilden we graag delen. Het andere geluid, de positieve verhalen uit de praktijk.” Intussen heeft BITL tientallen inspirerende podcasts en nieuwsbieven uitgebracht. John: “Indrukwekkend vind ik het! Die enorme versnelling van ‘online’. Ondernemers die een 360 graden draai maken. Maar ook mooie inzichten zoals support your locals en het belang van een eigen maakindustrie. Dat stemt hoopvol!”

BITL Uitdagen – Coachen – Verbinden – Financieren
BITL is twee jaar geleden gestart. Om de groei en innovatie van het Limburgs MKB te verbeteren. BITL is de pilotfase voorbij. Er staat een divers team aan ervaren experts met een gigantisch netwerk. Samen hebben ze al meer dan 1000 ondernemers op weg geholpen. Online en 1 op 1. Met gesprekken, workshops, masterclasses en events. Klik hier voor meer info.

Keyport programmamanager Ton Hagelstein: “Keyport werkt nauw samen met BITL. We participeren in elkaars activiteiten en verwijzen ondernemers naar elkaar door. Als we merken dat er een collectieve vraag is, dan organiseren we een Connected Learning sessie. Daar brengen we ondernemers bij elkaar om te leren van  frontrunners. Bijvoorbeeld over circulair ondernemen, employee branding of robotisering.

Wil jij sterker uit de crisis komen?     

Check de onderstaande links:


Nog niet ingeschreven voor de Keynote nieuwsbrief?

Thema’s: Arbeidsmarktoptimalisatie, Ondernemerschap, Innovatie en met nieuws over: Workshops en Seminars. Schrijf je in voor de Keynote nieuwsbrief.