Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


1,5 uur bereidingstijd


Recept van Bregje Munten-Jansen van den Berg

Ingrediënten

 • 4 kilo verse mosselen (jumbo formaat)
 • 2 tenen knoflook
 • 1 ui
 • ½ knolselderij
 • 1 wortel
 • 1 prei
 • 5 tros tomaten
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 2 dl witte wijn
 • 2 dl koksroom
 • olijfolie
 • Verse oregano
 • Zout en peper

Bijgerecht

 • 700 gram verse friet
 • 9 dl mayonaise voor de drie sauzen
 • 1 limoen
 • Knoflookpuree
 • Pesto

Bereiding

Zet de frituur aan op 180 °C.

Snijd de limoen in twee stukken en voeg dit toe aan ongeveer 3 dl mayonaise. Goed roeren en op smaak brengen met peper en zout tot het een mooie gladde saus wordt.

Voeg de pesto toe aan ongeveer 3 dl mayonaise. Goed roeren en op smaak brengen met peper en zout tot het een mooie gladde saus wordt.

Voeg de knoflookpuree aan ongeveer 3 dl mayonaise toe. Goed roeren en op smaak brengen met peper en zout tot het een mooie gladde saus wordt.

Spoel de mosselen schoon met koud water en haal de open mosselen eruit. Deze kun je niet eten. Maak de groenten schoon en snijd de groenten in kleine stukjes.

Zet een ruime wok op het vuur en vul deze met een bodempje olijfolie. Fruit de in stukjes gesneden knoflook en ui. Voeg vervolgens de mosselen toe en schep deze regelmatig om met een schuimspaan of spatel. Na een minuut kunnen de in stukken gesneden verse tomaten worden toegevoegd.

Frituur de frietjes in het frituurvet op 180 °C in 4 minuten gaar tot ze goudbruin zijn.

Blijf de mosselen regelmatig omscheppen en voeg in ruime mate Italiaanse kruiden, oregano, zout en peper toe. Voeg eveneens witte wijn en koksroom toe. Schep de mosselen een aantal keren om.

Als alle mosselschelpen open staan, is het gerecht klaar. Schep de mosselen in diepe borden en giet de saus en groenten eroverheen. Serveer de frietjes en de drie sauzen erbij.

Wijntip van Ingrid!

[wie_is_ingrid]

Donnafugata, Sur Sur Grillo
Deze wijn is gemaakt van de Grillo druif. Een prachtige wijn met tonen van perziken, pas gemaaid gras en citrus. In de mond is het een zachte maar smaakvolle wijn die de perfecte balans heeft tussen geur en smaak. Een fantastische wijn!

[vc_btn title=”Meer over deze wijn” i_type=”typicons” i_icon_typicons=”typcn typcn-wine” css_animation=”left-to-right” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fwijnhuisweert-online.nl%2Fwijnen%2Fwitte-wijnen%2Fitalie%2Fdonnafugata-sur-sur-grillo||target:%20_blank|”]

Even voorstellen

Naam Bregje Munten-Jansen Van Den Berg
Geboren Op 3 maart 1978 te Doetinchem
Woont In Weert
Ouders Rob Jansen Van Den Berg en Afra Jansen Van Den Berg-Mens
Getrouwd met Richard Munten
Moeder van Olivier en Rogier
Studie Hoge Hotelschool Maastricht
Prijs Kampioen met Dames 1 Mixed Hockey Club Zutphen in 1994
Bekroning Hostellerie Munten, mooi bedrijf, daar mogen we wel trots op zijn.

Bij het koken hoort een lekker glaasje wijn

Favoriete gerecht “Mijn gerecht is makkelijk te bereiden en is voer voor gezelligheid. Dit gerecht geeft mij een zomers gevoel.”

Schoonvader “In augustus 2005 kreeg mijn schoonvader te horen, dat hij een hersentumor had. Volgens de doktoren zou hij hooguit nog maar zes maanden leven. Hij moest op doktersadvies gelijk stoppen met werken. Richard en ik woonden toen in Den Haag. Wij hadden daar ons sociale leven en net een huis gekocht. Toen wij het verzoek kregen om mijn schoonvader te vervangen in de zaak, hebben wij geen moment getwijfeld en gelijk de beslissing genomen om naar Weert te verhuizen. Mijn schoonvader heeft uiteindelijk nog vier jaar geleefd. Een grote horecaman en ik heb veel van hem geleerd. Het glas was altijd halfvol voor Hans.”

Vader “Mijn vader is erg sterk op sociaal vlak. Hij voelt zijn patiënten feilloos aan. Hij heeft mij geleerd, dat je mensen in hun waarde moet laten en goed naar ze moet luisteren. Vaardigheden die elke dag weer om de hoek komen kijken in ons bedrijf en dan bedoel ik niet alleen de gasten maar ook ons personeel. Ik kom uit een ondernemersgezin en als ondernemer ben je verantwoordelijk voor je eigen boterham. Ik ben dus nooit bevreesd geweest om mijn eigen broek op te houden.”

Huwelijksaanzoek “Op 26 oktober 2005 gingen Richard en ik uit eten bij Toine Hermsen in Maastricht. Na het diner liepen wij terug en ging Richard opeens bij de Vijf Koppen op zijn knieën. Ik had al een fles wijn achter mijn kiezen en was totaal overrompeld. Ja en dan komt die ene belangrijke vraag en het antwoord was uiteraard ja.”

Huwelijksnummer “Ons huwelijksnummer is het lied De vleugels van mijn vlucht van Paul de Leeuw. Het nummer heeft een dubbele lading. Je bent heel erg gelukkig dat je trouwt en daarnaast weet je dat je schoonvader niet meer lang leeft. Een nummer met een bitterzoet randje.”

De smaak van heimwee “Ik heb met mijn ouders altijd gewoond in Vorden. Mijn ouders gingen vroeger niet alleen met ons op vakantie maar ook met zijn tweetjes. Als zij dan drie weken van huis waren, kwamen mijn opa en oma oppassen. Dat betekende drie weken lang feest en elke avond uit eten bij Bakker. Hotel-Restaurant Bakker is van oudsher één van de meest bekende horecabedrijven in de Achterhoek. Bakker ligt in het centrum van het achtkastelendorp Vorden, temidden van een bosrijke omgeving. De wildgerechten vormen een lange traditie binnen dit bedrijf. Het wild is veelal afkomstig uit de bossen rond Vorden. Daarnaast zijn ze beroemd om hun halve haantjes. Familie Bakker is het toonbeeld van een echt familiebedrijf.”

Op zaterdag vrij en carte blanche “Richard en ik worden zaterdagmorgen wakker in het Nationaal Park Etosha in Namibië. Dit is één van de grootste natuurparken van zuidelijk Afrika. Wij gaan ontbijten en het enige wat je hoort zijn de geluiden van de dieren. Kenmerkend voor Etosha zijn de grote hoeveelheden wild die men kan spotten zoals  olifanten, zebra’s, leeuwen en verschillende soorten antilopen. Zo gauw wij klaar zijn met het ontbijt en het concert van de dieren is afgelopen vliegen wij naar Antwerpen. Wij gaan lunchen bij het Dock’s Café. Deze zaak mikt niet op de allerhoogste sterrentrap van de gastronomie, maar op een oerdegelijke, feilloos uitgevoerde brasseriekeuken op basis van dagverse producten. Het interieur achter de zware Zweinstein-deur langs de kaaien ademt een warme bistrosfeer uit. Menukaart is niet nodig. Ik weet het zeker, wij gaan voor de krab. Vervolgens gaan wij winkelen en cadeautjes halen voor de kinderen. Als wij klaar zijn met winkelen, stappen wij de auto in en vertrekken wij naar Maastricht. Wij hebben elkaar leren kennen in Maastricht. Het wordt geen romantisch diner bij kaarslicht in een chique sterrenzaak. Nee, wij gaan op chique naar Café Sjiek. Het eerste eetcafé van Maastricht met een heerlijke wijnbar. Het is geen restaurant, het is eerder een huiskamer. De kleine variant van het Franse grand café. Hier ontmoet men elkaar, om samen te eten, te genieten van een goed glas wijn of voor een goed gesprek.

Onmisbaar bij het koken “Tijdens het koken hoort een lekker glaasje wijn en voor de kinderen een klein bakje chips. Wij hebben vaak geen tijd om zelf te koken. Wij zijn immers altijd aan het werk. Als wij koken zijn wij thuis en  bij de kinderen en daar horen dan ook gezellige dingen bij.”

Hardlopen “Ik ben begonnen met hardlopen. Het is echt een momentje voor mij zelf. Lekker buiten in het bos, geen gekrijs van de kinderen, geen telefoon en vooral nergens aan denken.”

Wat trek je nooit aan “Ik trek nooit een joggingbroek aan in huis want dan krijg ik ruzie met mijn man.”

Boekenwurm “Ik zit elke avond met mijn neus in de boeken. Ik ben een echte boekenwurm. Ik heb geen voorkeur voor een specifiek genre. Het moet gewoon een goed verhaal zijn. Ondanks ons drukke bestaan, lees ik bijna elke avond voordat ik ga slapen.

Levensmotto’s “Overal wordt brood gebakken, moet je zelf de slingers ophangen in je leven om gelukkig te zijn en blijf vooral een optimist tot in de kist.”

Vorig artikelThe Soul Preacher binnenkort te zien in het Munttheater
Volgend artikelStamtäöfelkes aflevering 81: Booremoos es krolmoos int plat