Het belang van verkeersborden

Hoe verkeersborden eruit moeten zien, is in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens vastgelegd. Officiële Nederlandse verkeersborden worden gemaakt van gebogen en gespoten staal. Daaroverheen komt een sticker van 3M, het bedrijf dat ook watervast schuurpapier en Scotch Tape maakt.

Symbolen
De Oostenrijkse filosoof Otto Neurath bedacht in de eerste helft van de twintigste eeuw de beeldtaal Isotype: de symbolen voor auto’s, mensen, fabrieken, hotels en wc’s die nu nog steeds worden gebruikt op borden. Dertig jaar geleden werden de recente verkeersborden ingevoerd. Met poppetjes in abstraherende vorm. De afbeeldingen van mensen, fietsen, auto’s werden onzijdig gemaakt. Geen man of vrouw meer, maar een figuur.

Drie miljoen
Nederland heeft zo’n drie miljoen verkeersborden. Ze zijn bedoeld om weggebruikers op van alles en nog wat te attenderen of te waarschuwen voor gevaarlijke situaties. Onder andere Veilig Verkeer Nederland stelt dat twintig procent van de borden overbodig zijn en de verkeersveiligheid verslechteren in plaats van die te bevorderen.

Veiligheid
Bij bedrijven worden borden veelvuldig toegepast als veiligheidsborden en bewegwijzering. Een eigen verkeersbord kan ook. Een persoonlijk verkeersbord wat zelf ontworpen wordt met een naam, tekst of cijfer naar keuze. De borden worden gemaakt van sterk plaatstaal die geschikt zijn voor buiten. Klimaatvriendelijk zijn de bamboe verkeersborden. Bij het verkeersbord worden meerdere lagen bamboe met elkaar verlijmd. Bamboe absorbeert veel CO2 tijdens de groei, is volledig recyclebaar en zelfs over de gehele levenscyclus genomen CO2-neutraal. Een duurzaam CO2 neutraal alternatief voor het traditionele aluminium verkeersbord.

De verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen naar 100 kilometer per uur zal in maart 2020 ingaan. De snelheidsverlaging gaat in op het moment dat de nieuwe verkeersborden zijn geplaatst. De verlaging is een van de maatregelen die het kabinet doorvoert om de stikstofuitstoot terug te dringen. Rijkswaterstaat past alle borden aan tussen 12 maart en 16 maart 2020. Ongeveer 1200 verkeersborden met nu nog 120 en 130 moeten dan vervangen worden.

Vorig artikelCars & Pleasure
Volgend artikelDe verschillen in kosten voor een woonverzekering per regio