De verschillen in kosten voor een woonverzekering per regio

Kiezen loont. Zorgverzekeringen worden in Nederland het meest gewijzigd. Dit kan elk jaar tot en met 31 december. De oude zorgverzekering moet opgezegd zijn vóór 1 januari. De keuze in zorgverzekeringen is groot: voor 2020 zijn er 55 verschillende basisverzekeringen om uit te kiezen, vaak met meer dan honderd pagina’s polisvoorwaarden. Voor andere verzekeringen zijn de meeste Nederlanders honkvast.

Passende premie
Mensen kiezen steeds meer voor verzekeringen op maat. Verzekeren is in feite eenzelfde risicogroepen bij elkaar brengen en hen de risico’s te laten delen. Echter het risicoprofiel is niet voor iedereen hetzelfde. Het is dan redelijk dat iemand met een lager risicoprofiel een lagere premie betaalt. Bij een brand- en opstalverzekering kunnen preventieve maatregelen genomen worden zoals met internet verbonden brandmelders en andere zaken om de woning te beveiligen. Hetzelfde geldt voor een inboedelverzekering. Geen vaste bedragen voor de inboedel, maar foto’s maken van de inrichting van het huis. De verzekeraar kan via een automatisch proces laten analyseren wat de waarde is, en of het verzekerde bedrag in verhouding staat tot wat uit de foto’s blijkt.

Opzeggen
De verschillen tussen de duurste en goedkoopste aanbieder van opstal- en inboedelverzekeringen kunnen fors oplopen. Alle verzekeringen die na 1 januari 2010 zijn afgesloten, hebben standaard een looptijd van één jaar. Na dat jaar wordt de polis automatisch verlengd met dezelfde periode. Na de verlenging is het mogelijk om de polis dagelijks op te zeggen, met een opzegtermijn van een maand.

Premies stijgen
Gecombineerde opstal- en inboedelverzekeringen zijn in de afgelopen vier jaar maar liefst 25 procent duurder geworden, blijkt uit onderzoek van Argos. Met name in de laatste twee jaar zijn de premies van inboedelverzekeringen met 13 procent toegenomen en de premies van de pakketverzekeringen met 25 procent. Als reden wordt de toenemende schadelast door veranderende weersomstandigheden genoemd.

Opstal
Bij een opstalverzekering wordt aan de hand van de herbouwwaarde vastgesteld voor welk bedrag het huis verzekerd dient te zijn. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om het huis opnieuw te bouwen, op dezelfde plek en wijze. De meest gebruikte mehode om de herbouwwaarde vast te stellen, is het gebruiken van een herbouwwaardemeter. Hierbij wordt aan de hand van het type woning, de kwaliteit van de bouwdelen en de inhoud de herbouwwaarde vastgesteld.

Woonverzekeringen vergelijken kan op verschillende vergelijkingssites waarbij premies van verzekeraars worden vergeleken met bijbehorende voorwaarden. Premies van opstalverzekeringen hangen van veel factoren af, onder meer de woonplaats en het soort woning. De consumentenbond heeft in april 2019 vijfendertig polissen van verzekeraars getest op voorwaarden en premies.  De Woonhuisverzekering Maatwerk All in-polis van Nationale-Nederlanden kwam daarbij als beste uit de test. Overigens scoorden alle verzekeraars een voldoende.

Vorig artikelHet belang van verkeersborden
Volgend artikelBolderkarren voor vrijwilligers van opruimen zwerfvuil