Minidocu ‘Herinneringsmuur Leuken’

WEERT – Weertenaar Jo van Geneijgen heeft een korte minidocu gemaakt over de betekenis van de ‘Herinneringsmuur’ in de wijk Leuken.

In het park in het centrum van Leuken is in het jaar 2018 een herinneringsmuur opgericht. Uit de sloop van de oude Arnoldusschool zijn oude stenen verzameld en hier zijn twee symbolische muurtjes van gemetseld. Op deze muurtjes zijn 12 plaquettes bevestigd met afbeeldingen van de oude scholen en andere prominente gebouwen en geschiedenis over Leuken.

Initiatiefnemer Jo van Geneijgen heeft de rest-opbrengst van het boek (2016) ‘Leuken-Tijdsbeeld van toen’ verdeeld onder alle verenigingen op Leuken en een helft van dat bedrag gedoneerd aan deze herinneringsmuur.

Jo heeft toentertijd een idee en voorstel gedaan bij de gemeente Weert en bij groen licht kon er gestart worden aan de uiteindelijke uitvoering. Samen met Theo Huibers Gemeente Weert en i.o.m. Henk Moonen van metaalbedrijf Smolenaers zijn hier in cortenstaal (roest) 12 plaquettes uit vervaardigd.

De kinderen van het IKC Leuken GROEP 7-8 hebben deze herinneringsmuur geadopteerd. Zij krijgen hier geschiedenisles over en maken 4x per jaar (elk seizoen) de muurtjes en de directe omgeving schoon. Zo leren zij door normen en waarden omgaan met dit monument en blijft het tot in lengte van jaren zichtbaar en bewaard in het centrum van Leuken.

Deze film van een ½ uur legt in woord en beeld in het kort de betekenis van alle 12 plaquettes uit.

Vorig artikelStereo Sunday Venlo nagenoeg klaar voor 10e verjaardag!
Volgend artikelSummercolleges bij de bieb Weert voor nieuwsgierige en leergierige kinderen in de zomervakantie