Excursie Sarsven en De Banen

De grote zilverreiger zal tijdens de publieksexcursie van vrijdagavond 24 mei zeker gezien gaan worden in de omgeving van De Banen en de Kwegt | Foto Stichting het Limburgs Landschap, Henk Heijligers

NEDERWEERT – Op vrijdagavond 24 mei organiseert Stichting het Limburgs Landschap een publieksexcursie door de natuurgebieden Sarsven, De Banen en de Kwegt. Aaneengeschakelde vencomplexen die van grote waarde zijn voor planten, libellen en water- en moerasvogels. Niet voor niets heeft het de status van Natura 2000 waaronder de meest bijzondere natuurgebieden van heel Europe worden gerekend.

Tussen Nederweert-Eind en de zuidrand van Weert strekt zich een langgerekt vennengebied uit. De Banen, Sarsven, Kwegt, Schoorkuilen en Roeventerpeel maken hier deel van uit en zijn in beheer bij Het Limburgs Landschap. De met elkaar in verbinding staande vencomplexen herbergen veel en bijzondere natuurwaarden. Op diverse plaatsen staan uitkijkplatforms en kijkhutten waardoor het gebied goed is te overzien. Reigers, zowel de grote zilver als de blauwe, zullen tijdens de gratis wandeltocht zeker gezien gaan worden.

Steentijd
De omgeving van Sarsven en de Banen heeft echter nog meer bijzonderheden. Het is een van de belangrijkste Nederlandse vindplaatsen van bewoning uit de Oude Steentijd. Tijdens onderzoek zijn voorwerpen aangetroffen van rondtrekkende jager-verzamelaars van zo’n 13.0000 jaar geleden.

Publieksexcursie
De excursie start vrijdagavond 24 mei om 19.00 uur vanaf de parkeerplaats van Dagcamping de Houtsberg, Banendijk 2a in Nederweert-Eind. De excursie zal circa 2,5 uur duren, stevige wandelschoenen en een verrekijker worden aanbevolen.

Vorig artikelOntwikkelperspectief Buitengebied Cranendonck geeft richting
Volgend artikelVoorronde-expositie InBeeld 2019 bij Cwartier in Weert