Ontwikkelperspectief Buitengebied Cranendonck geeft richting

Wethouder Frits van de Wiel

CRANENDONCK – Het nieuwe Ontwikkelperspectief voor het buitengebied van Cranendonck zal voor de zomervakantie aangeboden worden aan de gemeenteraad. Het gaat richting geven aan de ontwikkelingen in het buitengebied. Zowel voor de lange termijn – als basis voor het nieuwe omgevingsplan voor het buitengebied – als op de korte termijn voor het verder kunnen brengen van initiatieven. Het afwegingskader op maat is hierbij een belangrijk hulpmiddel om af te wegen in welke mate de initiatieven van inwoners of bedrijven aansluiten bij de ambities van de gemeente en gemeenschap van Cranendonck.

Wethouder Frits van de Wiel trapte de inloopavond van Buitenkans over het Ontwikkelperspectief op 24 april af, gevolgd door een presentatie. Belangrijke hoofdlijn hierin: “Anderhalf jaar geleden zijn we gestart met Buitenkans. Sindsdien hebben we meer dan 200 gesprekken gevoerd en diverse bijeenkomsten georganiseerd. Dit heeft veel informatie opgeleverd die is gebruikt bij het opstellen van het Ontwikkelperspectief. Deze informatie bestaat uit wensen van bewoners en bedrijven. Wensen waar we met het huidige bestemmingsplan niet aan tegemoet kunnen komen, terwijl dit in een aantal gevallen wel gewenst zou zijn. Het Ontwikkelperspectief anticipeert op een (groot) aantal van deze wensen en levert een afwegingskader op maat. In tegenstelling tot het huidige bestemmingsplan wordt dit nadrukkelijk géén toetsingskader.”

Nieuwe werkwijze
Het Ontwikkelperspectief, als basis voor het nieuwe omgevingsplan voor het buitengebied, gaat een nieuwe werkwijze voor de gemeente betekenen. Het biedt handvatten voor het afwegen van nieuwe initiatieven. Dit betekent maatwerk, maar ook noodzakelijke transparantie. Of een initiatief ondersteund kan worden, hangt af van de huidige bestemming, wettelijke eisen en (actuele) omgevingswaarden, maar ook van wat het initiatief bijdraagt aan de ambities van Cranendonck voor het buitengebied. De wens is een mooi, veilig, gezond, bereikbaar en duurzaam buitengebied te creëren. Als hulpmiddel hiervoor gaat de gemeente een afwegingskader gebruiken, dat tijdens de inloopavond werd gepresenteerd. De omgevingsdialoog (afstemming met de buren van het initiatief) door de eigenaar is hierbij een belangrijk onderdeel. “We sluiten op voorhand niet veel uit. De mens en het initiatief staan centraal. Als het bijdraagt aan wat de gemeente en de gemeenschap van Cranendonck wil, dan zijn er veel mogelijkheden”.

Reacties
De gebruikte presentatie op de inloopavond is geplaatst op de projectpagina van Buitenkans: www.cranendonck.nl/buitenkans. Via deze pagina kunnen tot 30 mei eventuele reacties op het Ontwikkelperspectief gegeven worden. De planning is dat het Ontwikkelperspectief voor de zomervakantie wordt gepresenteerd aan de gemeenteraad van Cranendonck.

Vorig artikelMilitaire oefening
Volgend artikelExcursie Sarsven en De Banen