Renovatie trafohuisje op Ospel gereed.

OSPEL – Het trafohuisje op de algemene begraafplaats in Ospel dat  de gemeentelijke monumentenstatus heeft, is thans geheel gerenoveerd door John Vossen timmerwerken. Afgelopen week zijn de werkzaamheden afgerond. Het kerkbestuur in Ospel is eigenaar van het markante huisje.

Opslag voor tuingereedschap

Het PLEM-verdeelstation op de algemene begraafplaats is een bijzonder exemplaar. Het is nog het enige trafohuisje in Nederweert van voor de oorlog. Gebouwd in 1920 om precies te zijn. In geheel Limburg zijn nog maar een zeer beperkt aantal van deze huisjes die nog in de originele staat zijn. Het huisje wordt gebruikt als opslagplaats voor het tuingereedschap van de vrijwilligers die het kerkhof onderhouden.

Omdat het een gemeentelijk monument is, is het in originele staat gerenoveerd. Vooral de deuren, luiken dak en goten waren zeer slecht en zijn geheel vervangen. Ook het koepeltje is bijzonder omdat dit een zg “helmkoepel” is. Ook is de kenmerkende tegel in de muur van het huisje teruggeplaatst. Het is een bij, die destijds gekozen is vanwege het zoemende geluid dat de transformator maakte.

Het transformatorhuisje is een belangrijk industrieel erfgoed. Immers met de distributie van de elektriciteit via deze transformatorhuisjes werd het platteland voorzien van elektriciteit en kwam de verdere industriele ontwikkeling op gang. Ook zag je vanaf toen dat de elektromotoren overal hun intreden deden. Ook kwamen toen de elektrische huishoudelijke apparaten waardoor het huishoudelijk werk veel gemakkelijker werd.

De renovatie van het transformatorhuisje wordt mede mogelijk gemaakt door;

Gemeente Nederweert,

Provincie Limburg,                                                     

Prins Bernardfonds,

Enexis,

Goede Doelenwinkel Nederweert

 

 

Vorig artikelGezocht: voorzitter en bestuursleden Dorpsraad Ospel
Volgend artikelUitnodiging: Limburg Leads 15 -16 mei