Huisvesting arbeidsmigranten nodig, maar hoe?

Waalwijk opening migranten huisvesting | Foto: OttoWorkforce

WEERT – De berichtgeving over mogelijk grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten in Weert zorgt voor ophef op social media. Inmiddels is er ook al een petitie tegen de grootschalige opvang van 1.000 arbeidsmigranten opgezet. Vanwege de economische ontwikkeling zijn arbeidsmigranten wel dringend nodig. Hoe gaan we ze huisvesten is dan ook de grote vraag.

Om arbeidsmigranten onderdak te kunnen bieden, wil de gemeente Weert op drie bedrijventerreinen grootschalige huisvesting toestaan. Daar zouden dan maximaal duizend arbeidsmigranten (maximaal vierhonderd per locatie) kunnen wonen. Vorige week werd bekend dat daarvoor vergunningen waren aangevraagd voor een terrein op bedrijventerrein ‘De Kempen’ en aan de A2 achter het milieupark van de gemeente Weert

Noodzaak arbeidsmigranten
Momenteel ontwikkelt zich met name de logistieke sector (e-commerce en e-fulfillmen) in de grootregio Keyport2020 in razend tempo. Er zijn veel grootschalige distributiecentra gevestigd. Door de aanwezigheid van deze logistieke bedrijven werken en verblijven er veel arbeidsmigranten in deze regio. De behoefte aan deze harde werkers is groter dan ooit

De economie van de Keyport 2020 groeit de komende jaren verder. Het nieuwe bedrijventerrein Kampershoek in Weert is volop in ontwikkeling, daar is 37 hectare te huur voor logistieke doeleinden. Door deze sterke economische groei zal de komende jaren de vraag naar arbeidsmigranten in Weert nog verder toenemen. Deze grote groep arbeidsmigranten moet ook ergens verblijven. Belangrijk is dat de woon-werk afstand voor deze hard werkende migranten kleiner wordt. Ze werken lange dagen en het komt voor dat ze daarna nog twee uur in een busje naar hun verblijfsplaats worden gebracht. Dat kan voor de arbeidsmigranten helemaal niet goed zijn. Daarnaast levert het ook veel extra verkeer op wat bijdraagt aan vertragingen en files.

De afgelopen jaren zat er weinig beweging in de huizenmarkt. Arbeidsmigranten in de regio Weert zijn daarom in die periode veel gehuisvest in huizen die te koop stonden en maar niet verkocht werden. De woningmarkt klimt de afgelopen drie jaar echter op, de huizen worden weer verkocht. Daarnaast zorgt het huisvesten van grote groepen arbeidsmigranten in woonwijken voor onrust. De samenstelling van de inwoners van deze locaties verandert continu. Deze woningen lijken meer op een hotel of Airbnb locatie dan op een normale eengezinswoning. De samenhang in een woonwijk wordt hiermee verstoord.

Short stay
Arbeidsmigranten zijn op te delen in drie losse doelgroepen. Arbeidsmigranten die hier maximaal een jaar verblijven en werken worden geduid als shortstay, ze verblijven hier voor korte duur. Daarnaast verblijven midstay arbeidsmigranten tussen de één en drie jaar hier en heb je een groep die hier langdurig blijven en zich permanent willen vestigen.

Voor de shortstay groep is grootschalige huisvesting voor arbeidsmigranten vlak bij de bedrijven waar zij ook werkzaam zijn wellicht de beste oplossing, ze spreken geen of weinig Nederlands en wonen bij elkaar. Op deze manier krijg je meer rust in de woonwijken en minder druk op de woningvoorraad.

Wel of niet centraliseren
Tegen grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten zijn omwonenden inmiddels in het geweer gekomen. Omwonenden vrezen overlast en vrezen voor hun veiligheid. Inmiddels heeft men een petitie online gezet tegen de huisvesting van 1.000 arbeidsmigranten. Sommige Weertenaren zijn van mening dat je arbeidsmigranten niet moet centraliseren. Laat ze vooral wonen en verblijven nabij hun werkgebied in kleine groepen. Dat vergroot ook de sociale controle.

Wie het weet mag het zeggen…

 

 

Vorig artikelZPC te gast in Haelen
Volgend artikelLezing in het kader van “Een Veteraan Vertelt”