Krijgt het buitengebied van Cranendonck glasvezel?

Wethouder Jan van Tulden

CRANENDOCK – Als op 26 februari 2018 minstens 50% van de bewoners meedoet, krijgt het buitengebied van Cranendonck de beschikking over glasvezel. En dat is een unieke kans op snel en betrouwbaar internet, vindt wethouder Jan van Tulden.

De wethouder is van mening dat snel internet om twee redenen van belang is voor het buitengebied. “De eerste is vooral economisch. De automatisering binnen bedrijven blijft groeien en daar is een goede, snelle en vooral betrouwbare internetverbinding voor nodig. Daarnaast zijn de bestemmingsplannen voor ons buitengebied ook gericht op het vestigen van bedrijven. Daar past glasvezel uitstekend bij.”

Zorg op afstand
Een andere reden is volgens Van Tulden veel meer gericht op zorg op afstand. “De rol van de Rijksoverheid ten aanzien van zorg komt meer en meer bij gemeenten en bewoners te liggen,” aldus de wethouder. “Voor zorg op afstand is een betrouwbare internetverbinding essentieel, zodat ook bewoners van het buitengebied langer thuis kunnen blijven wonen. Ook als je weinig gebruik maakt van internet, zoals sommige ouderen, is een goede verbinding dus belangrijk.”

Noodzakelijk
Van een goede verbinding in het buitengebied is nu vaak geen sprake, ziet ook Van Tulden. “Vaak is het internet traag en onbetrouwbaar, terwijl de abonnementen duur zijn. De grote kernen hebben destijds glasvezel gekregen, maar in het buitengebied ligt er nog niets. Het is mooi dat we daar nu verandering in kunnen brengen. In mijn ogen zou glasvezel een nutsvoorziening moeten zijn. De huidige mogelijkheden zullen op termijn namelijk niet meer voldoen. Iedereen is gebaat bij glasvezel, zeker in een regio waarin zoveel gebeurt op technologisch vlak. Het moet er gewoon komen.”

Unieke kans
De wethouder hoopt dat alle bewoners en ondernemers in het buitengebied besluiten mee te doen. “Het klinkt natuurlijk simpel, maar dit is een kans die niet meer voorbij komt. Ik zou iedereen dus willen adviseren om je goed te laten informeren. Benader een ambassadeur of ga eens langs bij EP: Van der Kampen in Budel voor meer informatie. Natuurlijk zijn er ook kosten verbonden aan een inschrijving, maar het is belangrijk dit goed af te wegen tegen de voordelen. De gemeente heeft daarbij oog voor bewoners die dergelijke kosten echt niet kunnen dragen. Hier zijn weliswaar regels voor opgesteld, maar de gemeente denkt graag mee.”

Inschrijfavonden
De vraagbundeling loopt nog tot maandag 26 februari. In de laatste week vinden er nog 2 inschrijfavonden plaats, waar bewoners terecht kunnen voor vragen of hulp bij het inschrijven. Op dinsdag 20 februari is men van 18.30 uur tot 21.00 uur welkom in De Smeltkroes (Kijkakkers 1, Maarheeze). Op woensdag 21 februari opent EP: Van der Kampen (Dr. A. Mathijsenstraat 11, Budel) haar deuren van 17.00 uur tot 22.00 uur.

 

Vorig artikelSpeeddate met de politiek bij Bibliocenter 9 maart
Volgend artikelSamen realiseren we innovatie en groeiambities!