Het verleden, heden en de toekomst van de Noordervaart

NEDERWEERT – Het verleden, heden en de toekomst van de Noordervaart. Lezingen voor de Heemkundevereniging Nederweert op dinsdag 20 februari om 20.00 uur in Zaal Centraal Kerkstraat in Nederweert.

Lezingen bij de Heemkundevereniging Nederweert

Koen Krowinkel omgevingsmanager Rijkswaterstaat Z.O. Nederland zal spreken over de toekomst van de Noordervaart en Henk Hermans over het verleden, de historie. In 1803 besluit Napoleon tot de aanleg van de Noordervaart. In 1810, als al een gedeelte van het werk is uitgevoerd, wordt de verdere aanleg stilgelegd. Om de Peel te ontginnen wordt het kanaal van Nederweert, eerst tot achter Meijel en later tot Beringen, bevaarbaar gemaakt.

De aanleg van het kanaal bracht veel teweeg in deze streek. Komst van duizenden vreemde arbeiders en het doorsnijden van de wegenstructuur. Het gaf echter ook kansen zoals industrieterreinen en bevloeiing van droge grond. We zullen de ontwikkeling van het kanaal met de aanleg van bruggen, wegen veren en duikers volgen tot verleden jaar.

Sinds vorig jaar is het kanaal definitief gesloten voor de scheepvaart en wordt het overgedragen aan het Waterschap Limburg. De bruggen zullen bij de gemeente in eigendom komen.

Koen Krowinkel van Rijkswaterstaat zal ons meenemen in de globale plannen die er voor de komende 5 jaar liggen voor het kanaal. Om de Noordervaart goed te kunnen overdragen is het van belang om een aantal zaken goed te organiseren, nl:

  1. Hoe zorgen we voor voldoende water voor het achterland?
  2. Hoe zorgen we er voordat het kanaal in goede staat blijft?
  3. Wat gaat er gebeuren met de kunstwerken na de overdracht, bruggen, sluizen, duikers en sifon?

Tijdens de lezing zullen we toelichten welke antwoorden Rijkswaterstaat heeft op de bovenstaande vragen.

Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Activiteiten.

Dinsdag 20 maart Jaarvergadering en inleiding door Jan Schatorje van het

Limburgs Museum

Dinsdag 24 april Clerinxorgel in de St Lambertuskerk.

Zaterdag 22 september excursie naar St Odilienberg. Museum, kerk en klooster.

Vorig artikelD66 Nederweert doet zes beloftes
Volgend artikelJoost Arts stopt met café De Harmonie