Het leven van Marietje Kooistra-Kruijf in documentaire

OSPELDIJK – Op zondag 5 november vertoont Gerard Geboers in Buitencentrum de Pelen een documentaire die tot stand gekomen is in samenwerking met studenten van het Eindhovense Sint Lucascollege. In deze documentaire vertelt Marietje Kooistra-Kruijf uit Someren hoe vrijwel haar hele leven in het teken stond van de Tweede Wereldoorlog.

Er zijn twee presentaties; om 13.30 en 15.00 uur. Reserveren is niet mogelijk en vol is vol! Het Buitencentrum De Pelen ligt aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk.

Het leven van Marietje Kooistra-Kruijf
In de ruim 20 minuten durende documentaire vertelt Marietje Kooistra-Kruijf uit Someren hoe vrijwel haar hele leven in het teken stond van de Tweede Wereldoorlog. Nadat zij bij beschietingen in september 1944 levensgevaarlijk gewond was geraakt, werd zij aanvankelijk opgenomen in een militair veldhospitaal en daarna nog langdurig in het ziekenhuis in Geldrop. Zij zou herstellen zij het met ernstige beperkingen.

In 1980 raakte zij betrokken bij de lokale en regionale oorlogsgeschiedschrijving. Dat leidde weer tot ondersteuning van voormalige onderduikers, evacués, geallieerde veteranen en hun weduwen op hun zoektocht naar hun toenmalige hulpverleners. Ook zette zij zich in voor het oprichten van herdenkingsmonumenten en gaf zij op scholen voorlichting over de Tweede Wereldoorlog. Voor haar inspanningen kreeg Marietje zowel een Nederlandse als een Britse onderscheiding. Al deze facetten komen in de documentaire aan bod.

Gerard Geboers zal vertellen over de totstandkoming van de documentaire. De studenten van het Sint Lucascollege zijn ook aanwezig. Er zijn twee (identieke) presentaties van ongeveer 45 minuten om 13.30 uur als om 15.00 uur in de activiteitenruimte van het Buitencentrum. Deelname is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is welkom.

Oorlog rond de Groote Peel
Gerard Geboers uit Asten houdt zich al jaren intensief bezig met de gebeurtenissen rondom de oorlog in De Groote Peel. Hij heeft inmiddels ook al een paar boeken over dit thema uitgebracht. Vanwege zijn interesse en omdat hij het belangrijk vindt dat de het verhaal van de oorlog wordt overgeleverd aan volgende generaties, heeft hij de overleggroep Oorlog rond de Groote Peel’ in het leven geroepen. Bij dit overleg zijn naast regionale  WO II-onderzoekers en ervaringsdeskundigen, die hun bevindingen ook publiceerden, ook bestuursleden van heemkundekringen betrokken. Onder het motto ‘als mensen elkaar kennen, weten ze elkaar beter te vinden’ willen ze een impuls geven aan het proces van informatie-uitwisseling.

Vorig artikelEerste ‘Dag van de Leudalse Ondernemer’ op 16 november
Volgend artikelOnderwater yoga in Nederweert