Chemische reactie bij chemiebedrijf in Weert veroorzaakt rookontwikkeling

WEERT – Afgelopen nacht is de brandweer gealarmeerd voor een incident bij een chemiebedrijf aan de Wetering in Weert. De melding kwam binnen als een brand, maar bij aankomst van de hulpdiensten bleek het te gaan om een chemische reactie van stoffen.

Het incident vond plaats bij een verwerkingsbedrijf van chemische stoffen, waarbij een reactie ontstond die gedurende korte tijd veel rookontwikkeling veroorzaakte. Vanwege de grote hoeveelheid rook die uit het pand ontsnapte, werd in eerste instantie gedacht aan een brand.

Nadat de brandweer ter plaatse was gekomen en een verkenning had uitgevoerd, ontdekten zij al snel dat er geen sprake was van brand, maar hoogstwaarschijnlijk van een chemische reactie. Om mogelijke gevaren te minimaliseren, werd direct de procedure voor gevaarlijke stoffen in werking gesteld. De eerste brandweerlieden die het pand waren binnengegaan, werden uit voorzorg direct ontsmet.

Het gaspakkenteam en ontsmettingsteam van de brandweer werden vervolgens opgeroepen om metingen uit te voeren en monsters te nemen op een veilige manier. Op basis van de verkregen monsters concludeerde de adviseur gevaarlijke stoffen, in samenwerking met een bedrijfsdeskundige, dat er in een mengreactor een chemische reactie had plaatsgevonden. Gelukkig bleek er op dat moment geen gevaar meer te zijn.

De brandweer heeft het incident vervolgens gestabiliseerd en de verantwoordelijkheid is overgedragen aan het betrokken bedrijf zelf.

Vorig artikelGuulke’s Lakeside Music Night in Nederweert
Volgend artikelInternationaal Orgelfestival Roermond