‘Als we tot ons pensioen mogen boeren, dan doen we dat met alle liefde en plezier’

WEERT – Giedo Indenkleef vormt samen met zijn vrouw Evie en twee kinderen een echt boerengezin. Met zijn vader Martien heeft hij geitenmelkerij en -opfokkerij Gimala B.V. in Weert, waar de opvolger al enthousiast voor klaarstaat. Giedo: “Onze zoon studeert aan de agrarische school, hij wil niets liever dan boer worden.”

Gimala Geitenmelkerij

Gimala staat voor: Giedo, Mark, Laura, de drie kinderen van Martien en Annelies Indenkleef-Huijsmans. De oorsprong van het bedrijf ligt in de Veldstaat in Stramproy, waar Martiens’ vader Giet de onderneming begon. Destijds moest het bedrijf plaatsmaken voor de uitbreiding van het dorp Stramproy. Giet is vervolgens verhuisd naar de locatie op de Wijffelterbroekdijk te Altweerterheide, waar hij koeien en varkens hield. Toen de leeftijd begon op te spelen, heeft zoon Martien het bedrijf overgenomen. Door het idee van Annelies begon hij op een tweede locatie aan de Kruisdijk in Altweerterheide met het houden van melkgeiten. In 1997 zijn de varkens verdwenen en vervolgens zijn ook in 2001 de laatste koeien gemolken. Uiteindelijk is er ook een tweede stal verrezen op de locatie aan de Wijffelterbroekdijk voor het melken van geiten. In 2010 is de oudste zoon Giedo in het bedrijf (maatschap) gestapt. “We hebben toen plannen gemaakt om het bedrijf verder te laten groeien”, vertelt Giedo. “In 2017 is daarom op dezelfde locatie de derde stal verrezen en is Gimala een B.V. geworden.

Huwelijksaanzoek

Giedo resideert samen met zijn vrouw Evie en hun twee kinderen, Rens en Yana, in een vrijstaand huis in het dorp Stramproy. Zijn ouders wonen op de boerderij nabij de geitenstallen, en Giedo en zijn gezin zullen pas naar de boerderij verhuizen wanneer zijn ouders een geschikte woning vinden. Tot die tijd verblijven ze in het huis in het dorp, dat volgens Evie nogal wat nieuwsgierige toeschouwers aantrekt. “Ik kijk er echt naar uit om op de boerderij te wonen, zonder buren of mensen die voorbijlopen en naar binnen gluren,” aldus Evie.

Giedo leerde Evie, afkomstig uit Neeroeteren (BE), kennen bij een concert van Rowwen Hèze tijdens de Heijfeesten in Neeroeteren. Evie: “De vonk sloeg al snel over. Op 15 augustus begonnen we te ‘vrijen’, op 1 november woonden we samen en op Sint-Nicolaasdag kwam ik erachter dat ik zwanger was. Het is heel snel gegaan.” Op 11 september beviel ze van zoon Rens. Vijf dagen nadat ze uit het ziekenhuis terug was met haar pasgeborene, ging Giedo op zijn knieën voor een huwelijksaanzoek. Daar stond Evies hoofd nog helemaal niet naar. “Mannen snappen dat niet”, lacht ze. “Mijn eerste reactie was een afwijzing, maar al snel had ik spijt van deze uitspraak. Een uur later gaf ik aan toch te willen trouwen.” De bruiloft werd gepland, maar voor deze kon plaatsvinden had Evie nog een verrassing in petto voor haar toekomstige man. Reden hiervoor was haar schuldgevoel over haar eerste reactie op het huwelijksaanzoek. Op 11 september, precies twee jaar na kennismaking, ging het stel weer naar een concert van Rowwen Hèze. Evie regelde een verrassing met de bandleden en vroeg Giedo ten huwelijk op het podium in een bomvolle zaal. “Het was een verrassing en een emotioneel moment”, beaamt hij. “Daar droegen de nodige liters bier ook aan bij”, voegt hij er lachend aan toe.” Het toeval bleek dat precies één jaar later dochter Yana werd geboren op dezelfde datum. “11 september blijft voor ons voor altijd een speciale datum”, aldus het koppel.

Zo vader, zo zoon

Op de boerderij zijn de familieleden de hele dag druk in de weer. De taakverdeling is als volgt: Giedo melkt de geiten, vader Martien voedert de dieren en Evie heeft van Annelies in 2021 het stokje lammeren opfok overgenomen, na enkele jaren in de leer geweest te zijn. Voor Giedo is het melken van de geiten zijn favoriete bezigheid. “Dan ben ik op mezelf en kan ik in mijn hoofd belangrijke zaken op een rijtje zetten.” In de avond komt zijn zoon altijd even helpen, omdat hij zijn vader anders niet meer ziet voor het naar bed gaan. Rens is van plan zijn vader op te volgen en switchte onlangs van de middelbare school in Weert naar het Biotechnicum in Bocholt (BE), waarvoor hij elke dag 12 kilometer heen en nog eens terugfietst. Evie: “Hij wil niets liever dan boer worden. Op zijn vorige school zat hij niet lekker in zijn vel omdat hij niet van voetballen houdt zoals zijn leeftijdsgenootjes, maar van tractors. Bij zijn nieuwe school zitten veel meer gelijkgestemden: we hebben er een heel ander kind voor teruggekregen. Hij is veel gelukkiger en behaalt betere cijfers.” Het is precies dezelfde switch van school die Giedo vroeger heeft gemaakt. Vader en zoon hebben naast de studiekeuze nog een overeenkomst. “We hebben allebei last van een ochtendhumeur, net zoals mijn vader dat ook heeft”, zegt Giedo. “Mijn vader moet en zal alleen een rondje langs de geiten maken in de ochtend voordat ik op het erf arriveer. Eerder ben ik niet welkom. Zelf heb ik eerst twee koppen koffie nodig in de ochtend voordat men tegen mij kan praten en mijn zoon is ook niet aanspreekbaar de eerste ochtenduren. Het is denk ik erfelijk”, zegt Giedo met een lach.

Huiswaarts

Om te ontspannen gaan Giedo en Evie graag een dagje naar de sauna. Op vakantie gaan, daar is geen behoefte aan. “Vreselijk vind ik het”, zegt Giedo. “De laatste keer was acht jaar geleden. Toen stonden er tien dagen in de Ardennen op de planning, maar na vier dagen zijn we huiswaarts gekeerd. We hadden er beide genoeg van.” Evie voegt eraan toe: we hebben thuis geiten, hond Jefke en vier huiskatten. We brengen onze tijd graag thuis door met de dieren. Heel af en toe ga ik graag met de kinderen en mijn moeder naar zee, maar nooit langer dan een weekend.”

Giedo hoopt tot aan zijn pensioen te mogen blijven boeren. “Maar in verband met het stikstofdossier weten we nog niet of we een piekbelaster zijn. Als dit wel zo is, stoppen we pas als ze het aan ons komen vragen. Maar daar hopen we natuurlijk niet op. Daar hebben we de derde stal niet voor neergezet (2017), dit zijn flinke kosten geweest.” Evie: “Als we tot ons pensioen mogen boeren, dan doen we dit met alle liefde en plezier.”

Dit artikel maakt deel uit van een reeks over de Boeren van Weert. Dit is een initiatief van lokale Weerter landbouwers en veetelers die graag willen laten zien wie zij zijn, wat ze doen en hoe ze maatschappelijke uitdagingen ombuigen in kansen.

Meer informatie: www.boerenvanweert.nl

Vorig artikelAanmelding Huiskamerfestival Weert verlengd
Volgend artikelRoermond en Roerdalen geven impuls aan Nationaal Park