BMKB-Groen voor mkb’ers die via verduurzaming energiekosten verlagen

Foto via Pixabay

Het kabinet komt met de Borgstelling MKB-Kredieten Groen (BMKB-Groen) om ondernemers te helpen hun onderneming te verduurzamen. Door hierin te investeren, verlagen mkb’ers hun vaak sterk gestegen energiekosten. Ondernemers kunnen, afhankelijk van hun financier, vanaf vandaag gebruik maken van deze regeling. De ministerraad heeft ingestemd met deze regeling op voorstel van minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat.

Verduurzamen mkb noodzakelijk

Het verduurzamen van het mkb is niet meer alleen belangrijk om de doelen uit het klimaatakkoord te behalen, maar door de stijgende energieprijzen ook echt noodzakelijk geworden. Veel mkb’ers hebben geen of onvoldoende eigen middelen om dit zelf te betalen. Een lening kan dan een oplossing zijn, maar financiers zijn vaak terughoudend omdat investeringen in verduurzaming niet snel worden terugverdiend. Het risico voor de financier is daardoor hoger. Het kabinet biedt met de BMKB-Groen een oplossing voor die financieringsproblemen.

Energiekosten verlagen

Minister Adriaansens: “Veel mkb’ers hebben te maken met hoge energiekosten. Door de bedrijfsvoering te verduurzamen kun je kosten verlagen. Daarvoor komt het kabinet met de BMKB-Groen regeling, waarmee de overheid tegen gunstige voorwaarden garant gaat staan voor investeringen. Daarnaast nemen we ook een deel van de sterk gestegen energiekosten over via het prijsplafond voor kleinverbruikers en de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) voor het energie-intensieve mkb. Met de BMKB-Groen aanvullende regeling worden de kosten van verduurzaming gefinancierd.”

Aanvragen

Diverse Limburgse ondernemers zullen zich kunnen herkennen in de noodzaak om middels verduurzaming hun energiekosten te verlagen, maar lopen inderdaad tegen het probleem aan dat zij hier zelf onvoldoende middelen voor hebben en hun financier terughoudend is met het verstrekken van een lening. Voor hen kan de BMKB-Groen regeling uitkomst bieden.

De BMKB-Groen helpt deze ondernemers om hun energiekosten alsnog omlaag te schroeven en zo meer financiële speelruimte te creëren. De lening kan gebruikt worden om bijvoorbeeld een elektrische oven aan te schaffen of het bedrijfspand te verduurzamen. Het is een gunstige variant op de reguliere BMKB-regeling voor ondernemers.

Meer informatie over de voorwaarden van deze regeling en het aanvragen ervan is te vinden via de Rijksoverheid.

Vorig artikelMinder restafval in Leudal door nieuwe manier van afval inzamelen
Volgend artikelPublicatie ‘Breekbare beelden – De werkplaatsen van Cuypers op glas gefotografeerd’