Publicatie ‘Breekbare beelden – De werkplaatsen van Cuypers op glas gefotografeerd’

ROERMOND – Het Cuypershuis brengt een publicatie uit over een bijzonder collectieonderdeel. ‘Breekbare beelden’ is het eindresultaat van het onderzoek naar de 800 glasnegatieven die het museum in het bezit heeft. De collectie werd de afgelopen jaren na een succesvolle crowdfundingactie gerestaureerd en gedigitaliseerd. Loes van Harrevelt, conservator van het Nederlands Fotomuseum, kreeg van het Cuypershuis de opdracht voor het onderzoek naar de glasnegatieven en bevestigt in het boek de vooruitstrevende kant van ondernemer Pierre Cuypers.

Een schat aan informatie

Fotografie is niet het eerste waar je aan denkt bij architect Pierre Cuypers (1827-1921). Toch heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Nederlandse fotografie. Hij benutte volop de mogelijkheden die de fotografische reproductie bood om nieuwe architectuur, kunstvoorwerpen uit zijn ateliers, oudheden en monumenten vast te leggen. Daarnaast verzamelde hij foto’s om zichzelf en zijn medewerkers te instrueren en te inspireren met een enorme rijkdom aan voorbeelden uit de internationale kunst- en architectuurgeschiedenis. De collectie vormt een belangrijk bewijs van Cuypers’ vooruitstrevende aanpak. Zijn leven lang heeft hij nieuwe technieken gebruikt en innovatie ingezet om zijn bedrijf zo optimaal mogelijk te laten functioneren.

Onderzoek

Het Cuypershuis heeft Loes van Harrevelt, conservator van het Nederlands Fotomuseum, onderzoek laten doen naar de collectie glasnegatieven, die afkomstig zijn uit het bedrijf van Cuypers. Deze negatievencollectie maakt door haar ouderdom, toegepaste techniek, veelzijdigheid aan onderwerpen en fotografische kwaliteit een belangrijk onderdeel uit van de fotocollectie Nederland. De glasplaten verschaffen ons een inkijkje in de productie- en verkoopmethoden van de kunstwerkplaatsen, de vele kunstenaars en ambachtslieden die hier werkten en de opkomst van de kunstreproductie in gips en fotografie.

De publicatie werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Hendrik Muller Fonds. Het boek is voor € 12,50 te koop in de winkel van het Cuypershuis.

Het Cuypershuis

In de vaste presentatie van het Cuypershuis zijn regelmatig twee wisselende glasnegatieven te bekijken. Kunstobjecten die zijn afgebeeld op de glasnegatieven zijn verwerkt in de trappenhal van het Cuypershuis. Je kunt ze elke dinsdag t/m zondag tussen 11.00 en 17.00 uur bewonderen op de Pierre Cuypersstraat 1, in Roermond. Meer informatie: www.cuypershuisroermond.nl.

Vorig artikelBMKB-Groen voor mkb’ers die via verduurzaming energiekosten verlagen
Volgend artikelMogelijke vestiging van hulpdiensten op locatie Spickerhoven III in Roermond