Lezing van Louise Boelens over burgerberaad in Roermond

ROERMOND – Is een burgerberaad iets voor Roermond? 17 november vanaf 19.30 uur spreekt democratiedeskundige Louise Boelens over burgerberaden tijdens een gratis bijeenkomst in het ontmoetingscentrum naast de Minderbroederskerk, Minderbroederssingel 15F in Roermond.

De interactieve avond is georganiseerd door initiatiefgroep Burgerberaad voor Roermond. Aanmelden is niet nodig, iedereen is welkom. De zaal gaat open om 19.00 uur. De Roermondse bestuurders zijn persoonlijk uitgenodigd voor deze avond, zodat ze uit eerste hand kunnen vernemen hoe een burgerberaad in de praktijk werkt. Na afloop gaat Louise Boelens in gesprek met de zaal.

De Utrechtse werkt als begeleider van dialogen, besluitvorming en conflicten, en doet (actie)onderzoek gericht op participatieprocessen en democratie. Ze is opgeleid als organisatiepsycholoog, jurist en Deep Democracy Practitioner, en gespecialiseerd in organisatie- en veranderkunde. Boelens is nauw betrokken bij het Utrechtse burgerberaad. Daar zal ze in Roermond uitgebreid over vertellen.

Kort gezegd geeft een burgerberaad via loting geselecteerde burgers vertrouwen en macht om met brede input en deskundige begeleiding belangrijke problemen succesvol op te lossen. Door de genuanceerde en grondige aanpak zorgen burgerberaden voor besluiten met veel steun in de samenleving.

Wijsheid en draagvlak

Dat kan Boelens vanuit haar ervaring beamen: “In een burgerberaad zie ik het zo vaak: in de ontmoeting tussen mensen met verschillende achtergronden ontstaat wijsheid en draagvlak. Vertrouwen geven aan zo’n beraad, heeft echt zin.”

De regie van een burgerberaad wordt in handen gegeven van een onafhankelijke, professionele organisatie met relevante ervaring. Vooraf spreekt de verantwoordelijke overheid zich duidelijk uit over wat er met de aanbevelingen van het burgerberaad gaat gebeuren. Mede hierdoor heeft een burgerberaad grote meerwaarde ten opzichte van een (p)referendum of burgertop.

Burger beslist over onderwerp

De afgelopen jaren zijn internationaal diverse burgerberaden gehouden, onder meer over overstromingen (Polen), landbouw (India), nucleair afval (Australië), democratische vernieuwing (Duitsland) en abortus (Ierland). In Nederlandse steden werd dit hulpmiddel onder meer ingezet voor klimaatmaatregelen (Amsterdam) en het oplossen van een begrotingstekort (Zeist).

Burgerberaad voor Roermond wil dat Roermond het houden van een volwaardig burgerberaad toevoegt aan de lokale gereedschapskist voor burgerparticipatie. “Waar een Roermonds burgerberaad over moet gaan, is aan de burgers”, zegt Johan de Wal, facilitator van Burgerberaad voor Roermond. “De inwoners van Roermond zouden zich daar bijvoorbeeld via een referendum over kunnen uitspreken.”

Burgerberaad voor Roermond is een organisatie voor meer burgerparticipatie. Dit initiatief bestaat uit betrokken burgers met zeer uiteenlopende achtergronden en belangen. Wat ze bindt, is het streven naar een effectiever democratisch bestel. Meer informatie over Burgerberaad voor Roermond is te vinden op https://www.facebook.com/BurgerberaadRoermond.

Vorig artikelSamenwerking Global Food Group, Global Feed Mill en Nijsen company
Volgend artikelLex Uiting kondigt debuutalbum aan