Onthulling informatiebord en monument ’70 jaar Molukkers in Weert’

WEERT – Ter nagedachtenis van ‘70 jaar Molukkers in Nederland’ (in 2021) vindt op zaterdag 18 juni, in het bijzijn van burgemeester Raymond Vlecken, de Molukse werkgroep en tal van belangstellenden, de onthulling plaats van het informatiebord bij het voormalige woonoord Tungelroy en het monument bij het kerkhof aan de Molenpoort.

Onthulling informatiebord woonoord Tungelroy

Op de plek waar eens het Molukse woonoord heeft gelegen, aan de rand van de Tungeler Wallen’, is met medewerking van o.a. Grenspark Kempen-Broek, Erfgoedhuis Tungelroy en Herman Litjens Vormgeving een informatiebord geplaatst. Via tekst en foto’s wordt de geschiedenis van de Weerter Molukkers in Tungelroy uitgebreid beschreven. De plechtige onthulling door leden van de werkgroep, vindt plaats om 11.00 uur.

Een kleindochter van Elie Mairuhu, Djailena, leest een verhaal voor dat betrekking heeft op het ontstaan van voormalig woonoord Tungelroy. Tevens wordt het Molukse liedje “Beta belajar djauh” afgespeeld.

Na afloop krijgen de genodigden de gelegenheid om door het voormalig kamp te wandelen of door het bos ‘zodat ze misschien nog wat herinneringen kunnen ophalen’.

Onthulling monument bij begraafplaats Molenpoort

Hoogtepunt van de dag, om 13.00 uur, vindt door leden van de werkgroep en burgemeester Vlecken de onthulling plaats van het monument ter nagedachtenis aan de overleden Weerter Molukkers. Dankzij subsidie van de gemeente Weert heeft de Weerter kunstenaar Ruud Hehanussa een beeld gemaakt dat de komst van grote aantallen Molukkers in 1951 symboliseert: vader, moeder, kinderen en koffers.

Tijdens deze plechtige onthulling zijn er enkele toespraken en voordrachten en er wordt een krans gelegd door twee kleinkinderen. Tevens wordt er drie keer op de ‘Tahuri’ geblazen, een traditioneel Moluks blaasinstrument, gemaakt van schaaldieren.

Tot slot wordt als symbool één door Ruud Hehanussa ontworpen bootje/prauw, door een kleinkind c.q. achterkleinkind op het graf van haar/zijn grootouders geplaatst.

Na afloop van beide plechtigheden is er in café-zaal Jonas op Leuken, voor de genodigden, nog gelegenheid om na te praten onder genot van een drankje”

Vorig artikelKunstproject Verweerthout
Volgend artikelVan migratie naar integratie – Het begeleiden van migranten vanuit een contextueel perspectief