Van migratie naar integratie – Het begeleiden van migranten vanuit een contextueel perspectief

WEERT – Mensen die migreren naar een ander land krijgen heel wat te verwerken. Ze zijn niet alleen bezig om een nieuwe cultuur te leren kennen, maar ze zijn ook zichzelf, hun plek in het gezin, op school en in de maatschappij aan het ontdekken. Tijdens de sessie ‘Van migratie naar integratie’ met Anouk Jacobs, ontdekken we de uitdagingen rondom migratie en integratie van migranten vanuit een contextueel perspectief. Wat gaat er achter het gedrag van de migrant schuil? De bijeenkomst vindt plaats op 15 juni van 19.30 tot 21.00 uur bij Bibliocenter Weert.

Hoe kunnen begeleiders omgaan met een migrant die in en tussen twee culturen leeft? In dit licht worden belangrijke contextuele begrippen besproken waaronder parentificatie, roulerende rekening en loyaliteit. Verder worden er praktische handreikingen gedeeld omtrent rouw en trauma bij jonge migranten; de belangrijke invloed van ouders op deze thema’s komt ook aan bod. Deze interactieve bijeenkomst is interessant voor iedereen die op de een of andere manier te maken heeft met (jonge) migranten; professionals maar bijvoorbeeld ook particulieren die onderdak aan vluchtelingen bieden.

Deelnemen

Aanmelden voor de bijeenkomst kan via www.bibliocenter.nl/van-migratie-naar-integratie. De kosten bedragen 5 euro voor leden van Bibliocenter en 7,50 euro voor niet-leden.

Anouk Jacobs

Anouk, auteur van het boek Van migratie naar integratie, is jarenlang werkzaam geweest in het onderwijs als docent, mentor en leerlingbegeleider. Daarbij heeft zij uitgebreide ervaring opgedaan in het begeleiden van jonge migranten. Momenteel is zij werkzaam als leerplichtambtenaar en RMC-Trajectbegeleider. Dankzij haar contextuele en transactionele scholing begeleidt zij jongeren op een manier waarop ze echt gezien worden. 

Vorig artikelOnthulling informatiebord en monument ’70 jaar Molukkers in Weert’
Volgend artikelFietstocht ‘Rondje Weert’ met stadsgids