Energietoeslag voor mensen met een kleine beurs

WEERT – Het kabinet heeft vanwege de stijgende energieprijzen besloten eenmalig €800,- te geven aan huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum. Dit om hen te helpen bij het betalen van de energierekening. De gemeente Weert gaat deze eenmalige uitkering vanaf deze week betalen aan bijstandsgerechtigden en andere inwoners met een inkomen tot 120% die bekend zijn bij de gemeente. Andere inwoners die denken dat ze hier recht op hebben, kunnen zich vanaf 25 april melden bij de gemeente.

Wethouder Martijn van den Heuvel: “De stijgende energiekosten raken iedereen, maar vooral onze inwoners met een kleine beurs. De extra rekeningen kunnen voor veel stress en onrust zorgen. Ondanks dat het voor velen nog niet voldoende is in een tijd waarin alle prijzen stijgen, is het goed dat het kabinet geld beschikbaar heeft gesteld. Nu er enige duidelijkheid is gegeven over de regeling, gaan we ook snel over tot het betalen van de toeslag.”

Automatische betaling

Bijstandsgerechtigden en andere inwoners met een inkomen tot 120% die bekend zijn bij de gemeente hebben vorige week een brief ontvangen over de eenmalige energietoeslag. Het gaat om inwoners met een bijstandsuitkering, Bbz-, IOAW- of IOAZ-uitkering en inwoners die in de periode van 1 januari tot en met 1 april 2022 periodieke of incidentele bijzondere bijstand hebben ontvangen. Zij ontvangen de eenmalige energietoeslag automatisch.

Geen brief ontvangen, maar wel een laag inkomen

Ontvang je geen uitkering van de gemeente Weert, maar heb je wel een laag inkomen? Dan moet je zelf een aanvraag indienen. De gemeente is op dit moment bezig alles hiervoor in te richten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een formulier voor digitale aanvraag. Aanvragen kan vanaf 25 april. Ze communiceren hier dan over via de website www.weert.nl en hun Facebookpagina.

Waarom is er een energietoeslag?

De prijzen van energie zijn afgelopen maanden hard gestegen. Hierdoor zijn veel huishoudens honderden euro’s extra kwijt aan de energierekening. Het Rijk verlaagt de energiebelasting. Dat ziet iedereen terug op de energierekening. Voor huishoudens met een laag inkomen is er daarnaast nog de eenmalige energietoeslag.

Vorig artikelNieuwe wandelgids Graaf van Hornepad
Volgend artikelBekendste zingende trucker van Nederland maakt protestlied