Bekendste zingende trucker van Nederland maakt protestlied

Foto via Telstar Studio's

WEERT – Henk Wijngaard heeft in de Telstar Studio’s in Weert de eerste protestsong uit zijn carrière opgenomen. Een nummer dat hem uit het hart is gegrepen. Het is namelijk een aanklacht tegen Vladimir Poetin. 

Met de woorden ‘Meneer Poetin, kun jij nog rustig slapen na dit bloedbad dat door jou is aangericht…’ begon Henk Wijngaard geëmotioneerd de opname van zijn nieuwste single, die hij ziet als een aanklacht tegen de Russische president.

‘Niet dat ik de illusie heb dat Poetin naar deze opname zal luisteren, laat staan dat hij zich iets zal aantrekken wat ik zing. Het lied is mij uit m’n hart gegrepen. Het is mijn manier om als artiest mijn afschuw uit te spreken over wat er zich in Oekraïne afspeelt. Het is ook mijn manier om de Oekraïners een riem onder het hart te steken. Het is onmenselijk wat zij meemaken. Al weken huilt mijn hart als ik naar het nieuws kijk en zie hoe een prachtig land totaal in puin wordt geschoten en onschuldige burgers worden vermoord of totaal berooid op de vlucht worden gejaagd,’ aldus de 75-jarige zanger uit Drenthe, die al bijna 45 jaar als de ‘zingende vrachtwagenchauffeur’ door het leven gaat.

‘Meneer Poetin’ is Henk Wijngaard’s eerste protestsong

‘Ik ben even in de huid gekropen van voorgangers als Boudewijn de Groot, Armand en Barry McGuire. Ik heb dat niet gedaan om ze te imiteren of in hun voetsporen te treden. Het was de onmacht die ik al weken voelde, die me op hun spoor zette. Dat wat Wladimir Poetin zich denkt te kunnen permitteren, maakt me elke dag weer woedend. Als artiest, als zanger en als muzikant is dit de manier om me te uiten. Ik hoop dat het publiek dit zal waarderen. Ik ben niet schatrijk. Ik heb geen miljoenen liggen om Oekraïne en haar burgers financieel te ondersteunen. Daarom stel ik de opbrengst van deze single ter beschikking van de hulporganisaties die zich voor Oekraïne en haar burgers inzetten,’ aldus Henk Wijngaard.

‘Beschouw de inhoud van dit nummer als een noodkreet. Het zijn de woorden van een eenvoudige zanger uit Nederland, die een op macht beluste dictator in Moskou wakker wil schudden’, voegt hij er nog aan toe.

Bekijk de videoclip: https://youtu.be/dbqxS_ZyUZE

Vorig artikelEnergietoeslag voor mensen met een kleine beurs
Volgend artikelWeerter ondernemers leveren hulpgoederen voor Oekraïne