Rapier opgedoken uit voormalige tussengracht

WEERT – Archeologen hebben uit de voormalige tussengracht van kasteel de Aldenborgh de restanten van een rapier (zwaard) en lederen foedraal opgevist. Volgens archeoloog Tim Beerens van BAAC gaat het vermoedelijk om een type zwaard dat vooral in de 16de en 17de eeuw werd gebruikt. Nader laboratoriumonderzoek moet e.e.a. nog uitwijzen.

Een rapier is een relatief slank, scherp gepunt type zwaard. Rapier en degen werden vooral gedragen door de rijke burgerij, die steeds meer aan belang won. Deze burgerij hechtte meer waarde aan sierlijkheid dan aan efficiëntie en zodoende werd het rapier meer en meer verfijnd. De pommel, grip en gevest van deze rapier is nog niet teruggevonden. Momenteel zijn de archeologen de onderste grond / sliblaag aan het zeven. Er wordt een selectie van grachtvulling aangevoerd en over de zeef gehaald en nagezocht op vondsten van metaal, glas, aardewerk, steen en organisch materiaal zoals hout, leer, bot enz.

Tussengracht
De tussengracht van kasteel de Nijenborgh is vanaf het moment van aanleg in de vijftiende eeuw altijd een belangrijk verzamelbekken geweest, waarin gedurende eeuwen afval werd gedumpt, spullen verloren raakten en waarin wapens, ja zelfs mensen, of menselijke resten tijdens of na gevechtshandelingen kunnen zijn achtergelaten. Omdat de gracht naar verwachting geleidelijk en in lagen is dichtgeraakt en (eveneens naar verwachting) nooit meer volledig tot op de bodem zal zijn opgeschoond, bieden de opvullagen met de daarin opgeslagen vondsten, slachtafval en resten van zaden, vruchten en stuifmeelpollen, een belangrijk inkijkje in de bewoning, belegering en ecologie van het kasteel en zijn omgeving over een lange gebruiksperiode.

Zeven slibresten tussengracht

Onderzoek van een greep uit het puin in de bovenste opvullaag van de gracht leverde eerder al een grote hoeveelheid fraai versierde tegelfragmenten op van een tegelkachel uit de zestiende eeuw. Het is niet ondenkbaar dat graaf Philippe de Montmorency en zijn boezemvriend prins Willem van Oranje zich zélf zich nog aan deze buitengewoon luxe kachel hebben gewarmd.

Vorig artikelHeerschap Groep opent eerste Albert Heijn in Weert
Volgend artikel13 duurzame woningen in nieuwbouwwijk Hoebenakker Nederweert