Het Ruremundehuis in Roermond opent de deuren voor mensen met dementie

ROERMOND – Samen met haar team heeft ze er lang naar uitgekeken. Vorige week was het dan eindelijk zo ver en mocht Marlies van Tongeren Het Ruremundehuis aan de Heinsbergerweg in Roermond officieel openen. Als locatiemanager is ze verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op deze spiksplinternieuwe, kleinschalige woonzorglocatie voor maximaal 22 mensen met dementie.  

Het Ruremundehuis is het nieuwste huis van zorgorganisatie Dagelijks Leven, dat door heel Nederland betaalbare, gespecialiseerde en persoonlijke 24-uurszorg biedt. “In een kleinschalige, vertrouwde en veilige omgeving”, legt van Tongeren uit. “Elke bewoner heeft een eigen studio die met spullen van thuis kan worden ingericht. We geven hen de kans zoveel mogelijk door te leven zoals zij dat gewend zijn. Eigen regie vinden we heel belangrijk.” 

Naast de eigen studio’s zijn er in Het Ruremundehuis twee knus ingerichte, gezamenlijke woonkamers te vinden waar bewoners samen kunnen komen voor een kopje koffie, een spelletje, om televisie te kijken of te eten. “We hebben een eigen kok die dagelijks zorgt voor een verse maaltijd. Willen de bewoners een handje helpen in de keuken? Graag! Lijkt het ze leuk om in de tuin aan de slag te gaan of de was op te vouwen? Natuurlijk kan dat. Lekker uitslapen of juist vroeg uit de veren? Geen probleem. Alles mag, niets moet.” 

Dat geldt ook wanneer iemand een keer géén zin heeft om mee te doen aan de geboden activiteiten, vervolgt Van Tongeren. “We hebben eigen activiteitenbegeleiders die zorgen voor zinvolle dagbesteding. Maar blijft iemand liever een keertje in zijn eigen studio om kruiswoordpuzzels te maken, omdat hij dat thuis ook het liefst deed? Wie zijn wij dan om te zeggen dat het niet mag?” 

Ook met alleen AOW 

Een nieuw huis met grote tuin en eigen kok, waar gespecialiseerde zorg wordt geboden in kleinschalige setting; het klinkt misschien prijzig. Maar dat is zeker niet het geval, wil Van Tongeren benadrukken. “Wonen in Het Ruremundehuis is betaalbaar voor iedereen, ook voor wie alleen AOW als inkomen heeft.”  

Meer weten over Het Ruremundehuis? Bezoek hetruremundehuis.nl 

Vorig artikelDe schatkamer van de tussengracht is open
Volgend artikelBomenactie in Weert: plant een boom in je tuin