Archeologen vinden stenen brug kasteel de Nijenborgh in Weert

WEERT – Archeologen van BAAC vonden deze week in Weert tot hun verrassing gemetselde brugpijlers over een lengte van ruim 30 meter. Deze brug verbond de voorhof met kasteel de Nijenborg. Kasteel de Nijenborgh werd tussen 1432 en 1458 gebouwd voor graaf Jacob I van Horne.

De brugpijlers zijn van mergelsteen (beter bestand tegen vocht en vorst). het lijkt erop dat deze brug uit een gemetseld bruggewelf bestond. Op de enige afbeelding die bekend is van het kasteel is het nog een houten brug. Vermoedelijk is deze brug dat ook van een latere datum net als de huidige poort van de voorhof die ook jonger is dan de bouw van het oorspronkelijke kasteel. De brug ligt ook op een andere plaats dan de oude kadasterkaarten aangaven, namelijk dichter bij de huidige nog bestaande hoektoren.

High Society
Over de brug liepen in de 16de eeuw dan ook vele hoogwaardigheidsbekleders zoals op 14 september 1543 de Spaanse keizer Karel V en zijn hofhouding. In 1549 bezoekt de Spaanse kroonprins Filips II het kasteel in Weert. In april 1557 logeert prins Willem van Oranje, de vader des vaderlands enkele dagen op kasteel de Nijenborgh. Op 9 juni 1562 zijn zelfs alle Guldenvlies ridders in Weert ter gelegenheid van het huwelijk van de zus van Philippe de Montmorency, graaf van Horn en heer van Weert. Als  de brug eens kon praten…

Wil je de opgraving bezoeken dat kan. Op het terrein is een container geplaatst met daarop een uitkijkpunt. Meer informatie en filmpjes zijn te vinden op de website www.vanhornestad.nl

Vorig artikel‘Impact vogelgriep is onvoorstelbaar, zowel op bedrijf als gezin’
Volgend artikelBurgemeester Weert staat ondernemers toe te protesteren