Drones ingezet in strijd tegen hennepteelt in buitengebied

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) en de Provincie Limburg slaan hun handen ineen in de strijd tegen hennepteelt in het Limburgse buitengebied. In het kader van het project ‘Het Groene Goud’ vonden de afgelopen weken dronevluchten plaats, uitgevoerd door toezichthouders van de provincie en de Groene Brigade, om percelen vanuit de lucht te inspecteren op de aanwezigheid van hennep.

De dronevluchten van de Groene Brigade van de Provincie Limburg vormen een welkome toevoeging aan de oranje jerrycans en de controles door de politie. De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) die toezien op de kwaliteit en leefbaarheid van het Limburgse buitengebied, hebben dit jaar drones beschikbaar gesteld ter bestrijding van hennepteelt.

‘Door gebruik te maken van slimme innovaties, zoals met speciale camera’s uitgeruste drones, kan gericht en efficiënt te werk worden gegaan om verstopte hennep op te sporen in maisvelden. Dit sluit naadloos aan bij het gezamenlijke doel om misstanden op het platteland en in het buitengebied van Limburg effectief te kunnen aanpakken’, aldus Madeleine van Toorenburg, gedeputeerde Handhaving, Sociale Agenda, Cultuur en Sport bij de Provincie Limburg.

Ook LLTB-voorzitter Léon Faassen is blij met de bijdrage van de Groene Brigade. ‘De inzet van de oranje bakens en de controles door de politie werpen vruchten af. Het aantal gevonden hennepplanten is de laatste jaren gedaald, maar we kunnen deze vorm van criminaliteit niet zelf stoppen. We kunnen de hulp van de Groene Brigade en hun drones dan ook goed gebruiken.’

Preventieve werking

De dronevluchten van de afgelopen weken hebben niet geleid tot nieuwe vondsten van hennep. Volgens de betrokken partijen is dit onder meer te danken aan het succes van het hennepbestrijdingsproject. ‘De resultaten van dit project, ook uit de afgelopen jaren, laten zien dat het opsporen vanuit de lucht mede maakt dat deze vorm van hennepteelt steeds minder aantrekkelijk is voor criminelen. De pakkans is toegenomen, doordat we in korte tijd veel gebieden in kaart kunnen brengen en gericht kunnen ruimen’, licht Van Toorenburg toe.

De gedeputeerde vindt het belangrijk dat dit wordt vastgehouden en verder wordt uitgebouwd om criminaliteit steeds verder uit te bannen. ‘Dat vraagt nu en in de toekomst op zowel preventief als opsporingsgebied dat we samen blijven werken met de politie, LLTB en ondernemers zelf. Zodat de agrariërs zich zonder zorgen kunnen richten op het zaaien en oogsten van mais.’

Volgens Faassen blijft deze samenwerking essentieel om hennepteelt in het buitengebied tegen te gaan. ‘De belangrijkste schakel bij het opsporen van hennep in het buitengebied vormen nog altijd de agrarisch ondernemers. Hennepteelt tussen de mais leidt elk jaar tot ergernis en schade. Deze criminele activiteit kan alleen een halt toegeroepen worden door samen te werken. Laten we dit dus blijven doen.’

Vorig artikelTaskforce Corona Midden-Limburg komt op stoom
Volgend artikelWeert Collecteert! is op zoek naar vrijwilligers