Zoektocht om Britse bevrijder een gezicht te geven

NEDERWEERT- In februari 2020 ging de Stichting Adoptiegraven Nederweert War Cemetery van start met het vernieuwen en digitaliseren van het oude adoptanten register. Met toestemming van de Commonwealth War Graves Commission is het streven om alle graven in de toekomst te voorzien van een adoptant. Een van die adoptanten is Floris Hendrix (29 jaar). Over de zoektocht naar ‘zijn’ Britse bevrijder publiceerde de Sunderland Echo in Engeland een artikel op zaterdag 6 februari 2021.

Inspirerende missie om een ​​held uit Sunderland uit de Tweede Wereldoorlog te eren 

Een Sunderland-vlieger die op 19-jarige leeftijd stierf in de Tweede Wereldoorlog zal nooit worden vergeten in een kleine Nederlandse gemeenschap.

De moed van sergeant Vincent Mckenzie wordt geëerd door Floris Hendrix (29) die in Holtum in Nederland woont en het graf van sergeant McKenzie heeft geadopteerd. McKenzie zou afgelopen zondag 96 zijn geworden als hij de Tweede Wereldoorlog had overleefd. Maar hij stierf op 22 juni 1944 en werd begraven op de oorlogsbegraafplaats in Nederweert.

Sgt McKenzie was een schutter in het Volunteer Reserve 44 squadron groep 5 van de Royal Airforce, en Floris heeft er zijn missie van gemaakt om voor het graf van de Britse held te zorgen.

Een verhaal over de toewijding van een man aan het graf van een Sunderland held

Hij verzorgt liefdevol het graf en plaatst er op Vincents verjaardag bloemen op. Maar Floris wil nog meer doen om de Wearside-man te eren en hoopt dat de lezers van Sunderland Echo kunnen helpen.

Hij legt uit: “Het belangrijkste doel van mijn reis is om de gevallen helden te eren die hun jonge leven gaven voor de bevrijding van Europa. Ik wil ze leren kennen, hun verhalen vertellen, zodat ze niet vergeten worden. Ik bezoek hun graven op speciale evenementen zoals hun geboorte- / overlijdensdatum om bloemen te brengen.

”Het uiteindelijke doel is om een ​​foto te vinden om ze een gezicht te geven.”

Kan iemand meedoen aan de zoektocht van Floris? Dankzij zowel Floris als ex-WRAF Brenda Kelly die hem helpt, weten we wat informatie over Vincent en zijn familie. Vincents moeder en vader trouwden in 1916. Het waren John William McKenzie en Mary Alice Gillespie. Vincent werd geboren in Sunderland op 31 januari 1925 en hij had één zus Catherine die werd geboren in 1921. Catherine trouwde met Norman Smith en zij hadden twee zonen die ook allebei in Sunderland werden geboren. Toen Vincent in 1944 overleed, woonden zijn ouders in Southall, Middlesex.

Het graf Vincent McKenzie

Brenda vertelde ons: “Vincent was de dappere boordschutter op een RAF Lancaster-bommenwerper en de bemanning werd als uniek beschouwd omdat de bemanningsleden uit Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Amerika kwamen.”

Maar hun lot werd bezegeld op 21 juni 1944 toen ze vertrokken vanuit Dunholm Lodge, een grasveld in Lincolnshire. Het was een nachtmissie boven Duitsland, maar volgens berichten crashte hun vliegtuig tijdens een missie boven Wesseling in Duitsland. Vincent was 19 toen hij stierf.

Brenda zei: “Ik hoop echt dat er nog familieleden of vrienden van de familie zijn die misschien wat herinneringen of momenten hebben om te delen met Floris en inderdaad de goede mensen van Sunderland.”

Floris vult aan: “Ik heb altijd een interesse en fascinatie gehad voor de Tweede Wereldoorlog. Ik heb al een aantal Amerikaanse begraafplaatsen en musea uit de Tweede Wereldoorlog bezocht in heel Nederland, België en Luxemburg. ”

Een Lancaster bommenwerper, het vliegtuig dat door Sgt McKenzie en de bemanning werd gebruikt tijdens hun laatste missie.

Floris kwam er toen achter dat er in Nederland verschillende adoptieprogramma’s waren en adopteerde de graven van een Amerikaanse soldaat en vier Britse helden waaronder Vincent Mckenzie. Kun jij Floris helpen om een ​​foto van sergeant McKenzie te vinden? Kun jij hem een helpende hand bieden die ervoor zorgt dat een Sunderland-held nooit wordt vergeten?

Heeft er iemand informatie? stuur dan een mail naar [email protected]

Lees HIER het artikel in de Sunderland Echo

P.s. Van de 363 graven zijn er nog maar klein aantal graven beschikbaar. Wilt u een graf adopteren ga dan naar www.adoptiegravennederweert.nl en vul het digitale inschrijfformulier in. Of stuur een mail naar [email protected]

Vorig artikelToch vastelaovendj: de Wieërter Vastelaovendj Alaafhaaltocht
Volgend artikelVanavond Weert in beeld bij KRO-NCRV Kruispunt