Vanavond Weert in beeld bij KRO-NCRV Kruispunt

WEERT – Op maandag 15 februari besteedt het programma Kruispunt van KRO-NCRV uitgebreid aandacht aan carnaval. Onder de titel ‘We vieren altijd carnaval!’ staat men stil bij carnaval in coronatijd. Ere-Vorst Ton en Kanseleer Jasper van de Rogstaekers komen aan het woord over de maatschappelijke betekenis van carnaval. Niet in je mooiste pakje rondhossen in een bomvol café. Geen nachten doorwerken aan de praalwagens voor de optocht. Carnaval wordt anders dit jaar.

Carnaval, van oudsher gevierd in katholieke streken, is het laatste moment om royaal te eten en te drinken voordat de Vastentijd begint. Dat vasten zit er vaak niet meer in. Maar nog altijd is het een feest waarbij iedereen gelijk is en waarbij de mensen uitbundig afscheid nemen van het voorbije jaar. Om daarna weer te kunnen beginnen met een schone lei. Maar hoe moet dat dit jaar, nu alle evenementen zijn afgelast vanwege Covid-19?  Alleen de Tweede Wereldoorlog, de Watersnood van 1953 en de Golfoorlog waren eerder reden om het volksfeest over te slaan. Het vuur van carnaval 2021 is echter zeker niet gedoofd. Kruispunt volgt een aantal opmerkelijke initiatieven van mensen die zich niet uit het veld laten slaan.

In Weert wordt het carnavalsvuur letterlijk doorgegeven in de vorm van een fakkel. De vurigheid waarmee anders bergen worden verzet voor praalwagens en dorpsfeesten zetten de mensen nu in voor een alternatief en corona-proof feest. Er blijft behoefte aan carnaval. Oud-vorst Ton Peeters van de Rogstaekers uit Weert verwoordt het mooi: “De stress en de zorgen van het dagelijkse leven, dat voel je met Vastenavond wegstromen. Dat heeft een gevoel voor mensen, dat hebben ze écht nodig. Het is een mix van heel veel dingen, die voor mensen beter zijn, als wat voor medicijn dan ook.”

Kijken dus: Kruispunt, maandag 15/2, rond 22.50 uur op NPO2.

Vorig artikelZoektocht om Britse bevrijder een gezicht te geven
Volgend artikelSteeds meer bedrijven uit de regio Limburg kiezen voor factoring