Landelijke actiedag FNV in Weert voor minimumloon van 14 euro per uur

WEERT – Met een landelijke actiedag afgelopen zaterdag startte ‘FNV Voor 14’ een speciale campagne die gericht is op de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. In meer dan vijftien gemeenten gingen mensen zaterdag de straat op en eisen ze verhoging van het minimumloon naar € 14 bruto per uur per 1 januari 2022. Ook in Weert.

Ook was er ‘s middags een online bijeenkomst met daarin de start van een petitie met deze eis. De landelijke politiek krijgt de resultaten van deze petitie voor de verkiezingen van 17 maart aangeboden.

Actie
In het centrum van Weert ging Weert Voor 14 zichtbaarheid geven aan de #kiesvoor14 campagne door op de Beekstraat en muntpassage rond te lopen met grote sandwichborden. Hiermee vragen ze aandacht voor verhoging van het wettelijk minimumloon en waardering voor de mensen die ons land tijdens de coronacrisis draaiende houden. John Janssen van Weert Voor 14: “Het probleem dat je niet kunt rondkomen ligt niet bij de mensen die het minimumloon verdienen. Ze werken hard en leveren ook een bijdrage aan de maatschappij. Het is tijd voor waardering en een leefbaar inkomen.”

Bijna alle politieke partijen hebben sinds de start van de FNV-campagne Voor 14 wel een verhoging van het minimumloon in hun verkiezingsprogramma staan, maar veel gaan niet verder dan een paar procent.

Twee miljoen werkenden komen niet rond
In Nederland moeten twee miljoen werkenden zien rond te komen van minder dan € 14 bruto per uur. Voor de meesten is het een dagelijkse strijd om te overleven. Wat voor veel mensen heel gewoon is, zoals een keertje uit eten, nieuwe kleding of op vakantie, zit er voor hen niet in. In april bracht kennisinstituut Nibud een rapport uit waaruit blijkt dat mensen met een minimumloon nauwelijks rondkomen.

Campagne Voor 14
De koopkracht van mensen met een minimumloon is sinds eind jaren ’70 met twintig procent gedaald en achtergebleven bij de gemiddelde loonstijging. De FNV voert sinds begin 2019 actie voor verhoging van het wettelijk minimumloon naar € 14 bruto per uur met de campagne Voor 14. Het minimumloon is nu € 10,24 bruto per uur.

Vorig artikelVV De Vêrkusköp gaat vastelaovendj 2021 online vieren
Volgend artikelBesluit avondklok laat op zich wachten