Harde lockdown tot en met 19 januari: niet-essentiële winkels, scholen en theaters dicht

Lange rijen voor de Rituals in Weert vandaag. Velen proberen vandaag nog kerstcadeaus te kopen.

Het kabinet zal maandagavond een harde lockdown aankondigen die zeker tot en met 19 januari zal gelden, bevestigen Haagse bronnen maandag na berichtgeving van de NOS. Scholen gaan dicht en moeten overstappen op online onderwijs, vrijwel alle niet-essentiële winkels moeten de deuren sluiten, gelegenheden als bioscopen en theaters gaan dicht en mensen met contactberoepen kunnen tijdelijk niet werken. Supermarkten blijven open.

De maatregelen worden maandagavond aangekondigd door premier Mark Rutte, die om 19.00 uur een toespraak houdt vanuit het Torentje. De nieuwe coronamaatregelen gaan in de nacht van maandag op dinsdag om 0.00 uur in om grote drukte bij winkels te voorkomen.

Mensen met een contactberoep, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, kunnen voorlopig niet werken. Inwoners van het land worden daarnaast gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven. Het kabinet roept ook op geen bezoek te ontvangen.

De mogelijkheid van een avondklok is besproken, maar die wordt naar verwachting niet ingevoerd.

  • Vanaf dinsdag een lockdown tot en met 19 januari.
  • Scholen moeten overstappen op online onderwijs.
  • De kinderopvang blijft alleen open voor ouders met een essentieel beroep.
  • Mensen met een contactberoep, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, moeten het werk neerleggen.
  • Niet-essentiële winkels sluiten de deuren.
  • Theaters, bioscopen en andere culturele instellingen gaan dicht.

Kabinet moet alsnog harder ingrijpen
Het kabinet voelt zich genoodzaakt harder in te grijpen, aangezien de besmettingscijfers in de afgelopen dagen hard zijn opgelopen.

In de afgelopen dagen werden de grootste aantallen nieuwe positieve tests in ruim een maand tijd gemeld. In één etmaal ging het om bijna tienduizend positieve tests. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), die maandagavond de pers te woord zal staan, vertelde maandagochtend dat er “meer” nodig is om een trendbreuk te forceren.

Aantal positieve tests daalt fors (8.496), wel meer dan gemiddeld (8.100)
Bij het RIVM zijn sinds zondag 8.496 positieve coronatesten geregistreerd. Dat is opnieuw een groter aantal dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (8.100), maar minder dan de aantallen van dit weekend. Zondag werden nog bijna tienduizend positieve testen geregistreerd