Gemeenten bekrachtigen samenwerking vroegsignalering van schulden

Gemeenten gaan intensiever samenwerken met onder meer zorgverzekeraars, woningcorporaties, energiemaatschappijen en waterleveranciers om bij betalingsachterstanden van inwoners elkaar direct op te zoeken. Door tijdig signalen met elkaar uit te wisselen, worden schulden met een grote impact (bijvoorbeeld afsluiting van energie, woningontruiming en royement van een zorgverzekering) bij inwoners voorkomen.

Om dit te onderstrepen, ondertekenden wethouders Mart Janssen, Carla Peters, Jan den Teuling en Marjan Bruijsten van de gemeenten Leudal, Maasgouw, Roerdalen en Echt-Susteren het convenant Vroegsignalering van schulden in het gemeentehuis van Roerdalen. Hiermee wordt de samenwerking op het gebied van vroegsignalering van schulden en het belang hiervan tussen de gemeenten definitief bekrachtigd.

Hulp aanbieden uit eigen beweging
Mensen met schulden wachten gemiddeld zo’n 5 jaar voor ze om hulp vragen. Als zij zich uiteindelijk melden, hebben ze gemiddeld € 40.000 schuld bij 15 verschillende schuldeisers. Vanaf 1 januari 2021 wordt vroegsignalering een wettelijke taak voor gemeenten en vanaf dat moment zijn ze verplicht om uit eigen beweging hulp aan te bieden bij betalingsachterstanden. De gemeenten wensen hier zo snel als mogelijk mee te starten om zo goed voorbereid te zijn op het moment dat de wetswijziging wordt doorgevoerd.

Het doel van de wetswijziging om vroegsignalering bij gemeenten neer te leggen is dat:

  • gemeenten betalingsachterstanden met schuldeisers uit kunnen wisselen om mensen met (problematische) schulden eerder in beeld te krijgen en hulp aan te bieden;
  • gemeenten iedereen met een (schuld)hulpvraag gaat helpen, waaronder ook zelfstandigen.
Vorig artikelOok speciaal onderwijs aan de slag met zwerfafval in Roermond
Volgend artikelBezig met innovatie? Check de subsidie voor je R&D kosten