‘Hier is mijn vaderland’: Nederweert in de hoofdrol

In de nieuwe tv-serie ‘Hier is mijn vaderland’ speelt telkens een Limburgse gemeente de hoofdrol, zo ook Nederweert. In de 25 minuten durende uitzending ziet de kijker Nederweerter cultuur, het verenigingsleven, opmerkelijke initiatieven, jong talent, muzikale items, natuur en het ‘eigene’ voorbij komen. L1 zendt de aflevering maar liefst tien keer uit op dinsdag 18, donderdag 20 en vrijdag 23 oktober. U hoeft de uitzending dus niet te missen!

“We hebben ervoor gekozen om de kleinere gemeenten in beeld te brengen”, vertelt Maurice Nijsten, regisseur en bedenker van het tv-format. “In kleinere gemeenten vormen de dorpen vaak nog hechte gemeenschappen. Dat levert een mooi verhaal op. We zochten ook naar gemeenten waar veel afwisseling te vinden is, op cultureel, muzikaal en landschappelijk vlak. Ook het streekdialect speelt in iedere aflevering van ‘Hier is mijn vaderland’ een belangrijke rol. Immers de diversiteit aan dialecten in de regio’s onderstreept ‘het eigene’ nog eens.”

Beelden
Met mooie beelden van onze kanalen en natuurgebieden gaat Fabienne Nijsten in gesprek met Marijke Vaes Buitencentrum De Pelen. Er wordt een bezoek gebracht aan het indrukwekkende openluchtmuseum Eynderhoof en de prachtig onderhouden Brits militaire begraafplaats midden in een woonwijk. En Fabienne spreekt met de eigenaar en initiatiefnemer van theaterboerderij Boeket, Jos Levels.

Interessante gesprekken
In het centrum van Nederweert vertelt kunstenaar Jack Poell het historische verhaal achter het bronzen standbeeld dat hij vervaardigde. En zien we Anouk Roost-Reijnders vol passie aan het werk als muziekpedagoog. Verder is er aandacht voor de door corona afgelaste 35e editie van Moulin Blues met oud- burgemeester Henk Evers als ‘bluesfanaat’. Erwin Pellemans, voorzitter van Fanfare Concordia en lid van de percussiegroep, vertelt over de hechte vriendengroep en hun passie. En we zien een trotse burgemeester Birgit Op de Laak over ‘haar gemeente’.

Culturele speurtocht
Deze culturele speurtocht, met presentatoren Maurice Nijsten en Fabienne Nijsten, biedt de kijker een beeld van karakteristieke plekken in Limburg. Zowel van dorpsgezichten, mooie landschappen en een samenleving, waar vormen van cultuur en een hechte gemeenschap een essentieel onderdeel van het dagelijkse leven uitmaken. Voor Limburgers en niet-Limburgers, geïnteresseerd in het culturele leven van deze provincie, een fraai beeld.

Uitzendingen
De aflevering over Nederweert wordt uitgezonden op L1 op:

  • zondag 18 oktober: 14.00, 15.30, 18.00, 21.00 uur
  • dinsdag 20 oktober: 13.25, 15.30, 21.00 uur
  • vrijdag 23 oktober: 13.23, 15.30, 21.00 uur

Vorig artikelRegulier zorg in SJG Weert gaat vooralsnog gewoon door
Volgend artikel1903 – Leerloijerij Clercx Langstraat