Wethouder Gabriëls opent ‘Open Monumentendagen’

Tentoonstelling Molens worden Groot

WEERT – Komend weekend, zaterdag 12 en zondag 13 september vinden de jaarlijkse Open Monumentendagen weer plaats. Vanmorgen opende wethouder Geert Gabriëls de Open monumentendagen bij de Anna Molen op Keent.

Overal waar dit weekend de witgele vlag van de Open Monumentendag wappert, kunt u gratis een kijkje nemen in een monument of deelnemen aan een activiteit. Het thema van de Open Monumentendag is dit jaar ‘Leermonument’ – monumenten waar we iets van kunnen leren.

Wandel- en fietsroute langs de monumenten
Zaterdag 12 september verbindt een wandelroute alle open monumenten in de binnenstad van Weert met elkaar. Zondag 13 september leidt een fietsroute je langs alle activiteiten in het buitengebied. Beide routes kun je zelfstandig volgen. Houd er wel rekening mee dat niet alle monumenten beide dagen open zijn. De wandel- en fietsroute zijn af te halen bij het informatiepunt óf te bekijken op www.erfgoedhuisweert.nl. Het informatiepunt staat zaterdag 12 september voor Museum W: (Markt) en zondag 13 september bij de Anna Molen in Keent (Keenterstraat 1A).

Coronamaatregelen
Uiteraard gelden ook tijdens de Open Monumentendag de landelijke regels tegen de verspreiding van het coronavirus. Ga er op uit, maar vermijd drukte, houd onderling afstand en houd u aan de basisregels. Reserveer waar mogelijk en volg de aanwijzingen van onze vrijwilligers op. Ze zijn herkenbaar aan de witgele badge.

Quiz
Onderweg of gewoon thuis op de bank kun je meedoen aan een digitale quiz. Deze is speciaal ontwikkeld voor de Open Monumentendag in Weert. Via jouw tablet of smartphone beantwoordt je vragen over de monumenten. Kijk voor meer informatie op www.erfgoedquizweert.nl. De winnaar van deze quiz krijgt een VIP-bezoek aan de Paterskerk, met daarbij een rondleiding over de gewelven en door de kelders.

Molens worden Groot
In de Anna Molen Keent in Weert is vanaf het weekeinde van Open Monumentendag (12/13 september) de tentoonstelling Molens worden Groot te zien. Aan de hand van 13 panelen krijgt men een idee van de ontwikkeling van de molens in deze regio.

Molens worden Groot moet je bekijken met behulp van je smartphone of tablet én de Erfgoedapp. Door de 13 afbeeldingen met je smartphone in de Erfgoedapp in te scannen, zie je op het scherm van je smartphone hoe het beeld tot leven komt en het verhaal vertelt. Op die manier neemt Molens worden Groot je in 13 scenes mee in het verhaal over de technische ontwikkeling van de molens in het gebied van GrensPark Kempen~Broek.

 

Vorig artikelGroen Links: Bijeenkomst uitdagingen energietransitie
Volgend artikelErfgoed quiz Weert: Monumentendag online!