Tentoonstelling ‘Molens worden Groot’

Open Monumentendag (12/13 september)

WEERT – In de Anna Molen Keent is vanaf het weekeinde van Open Monumentendag (12/13 september) de tentoonstelling Molens worden Groot te zien. Aan de hand van 13 panelen krijgt men een idee van de ontwikkeling van de molens in deze regio. Van de eenvoudige watermolen uit de 8e of 9e eeuw tot de conisch stenen beltmolens uit hoofdzakelijk de 19e en 20e eeuw die we anno 2020 allemaal nog wel kennen.

Molens worden Groot is echter geen ‘normale’ tentoonstelling. Géén expositie waarbij je, aan de hand van een serie foto’s, tekeningen en teksten waar je langs loopt, wordt meegevoerd op een reis door de eeuwen langs de ontwikkeling van onze molens.
Molens worden Groot moet je bekijken met behulp van je smartphone of tablet én de Erfgoedapp. Door de 13 afbeeldingen met je smartphone in de Erfgoedapp in te scannen, zie je op het scherm van je smartphone hoe het beeld tot leven komt en het verhaal vertelt. Op die manier neemt Molens worden Groot je in 13 scenes mee in het verhaal over de technische ontwikkeling van de molens in het gebied van GrensPark Kempen~Broek.

Molens worden Groot geeft je een inkijkje in de technische ontwikkeling van de 9e eeuwse watermolen tot de 20e eeuwse beltmolens en stellingmolens. Vooral de watermolens zijn door de eeuwen heen erg belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de streek. Zo draaiden er op de Aabeek bij Bocholt een reeks volmolens die het weefsel volden voor de lakenindustrie die Weert aan een Gouden Eeuw heeft geholpen.

De tentoonstelling Molens worden Groot is, onder auspiciën van MolenNetwerk KempenBroek VZW en VZW Molenzorg Molenmuseum Molenbeersel, ontwikkeld en samengesteld door René Weerens en Popcorn Producties uit Molenbeersel. De opzet van de tentoonstelling is zo uitgewerkt dat het project ook erg interessant is voor (technische) scholen en leerlingen uit de hoogste klassen van het basisonderwijs en de brugklassen en voor iedereen met belangstelling voor erfgoed en de technische aspecten van onze molens. Scholen kunnen met de Anna Molen Keent een afspraak maken over het bezoek aan de tentoonstelling.

Openingstijden:
Tijdens het weekeinde van Open Monumentendag 12/13 september: zat/zon 10-17 uur
Verder iedere zaterdag van 11 tot 16 uur
In het weekeinde van Limburgse molendag 3 en 4 oktober: zat/zon 11-16 uur.

Anna Molen Keent, Keenterstraat 1a, Weert
www.annamolen.nl email: [email protected]

Vorig artikelBurlende edelherten bij Het Limburgs Landschap
Volgend artikelThe Spectacular: Het verhaal over de internationale jacht op de IRA eind jaren ‘80