The Spectacular: Het verhaal over de internationale jacht op de IRA eind jaren ‘80

nieuwe dramaserie van Nederlandse bodem

The Spectacular is in het najaar van 2021 te zien bij VPRO op NPO 3 en NPO Start

ROERMOND – Hadewych Minis speelt de hoofdrol in de nieuwe dramaserie The Spectacular, van de makers van Van God Los en Riphagen. Eind jaren ’80 wordt het zuiden van Nederland opgeschrikt door een reeks dodelijke IRA-aanslagen. Een speciaal team van rechercheurs opent de internationale jacht op een onzichtbare terreurcel, die een aanslag van ongekende omvang in Nederland heeft gepland. Deze spannende conspiracy thriller met een internationale cast, is geïnspireerd op een waargebeurd, niet eerder verteld, verhaal.

Eind jaren tachtig, aan het einde van het Noord-Ierse conflict, ‘The Troubles’, wordt het zuiden van Nederland opgeschrikt door een reeks gruwelijke IRA-aanslagen. Ze zijn gericht op Engelse soldaten die gelegerd zijn in Duitsland en veel uitgaan in Limburg. Een speciaal gevormd team van lokale rechercheurs heeft als taak de groep terroristen die zichzelf als vrijheidsstrijders zien, op te pakken. Langzamerhand groeien bij het rechercheteam vermoedens dat hooggeplaatste Nederlandse én internationale autoriteiten er alles aan doen om de aanhouding juist te voorkomen. Ondertussen wordt door de terreurcel een aanslag in Nederland voorbereid van ongekende omvang, beter bekend als ‘The Spectacular’.

Een verhaal verteld vanuit het perspectief van twee vrouwen uit verschillende kampen, die lijnrecht tegenover elkaar komen te staan als teamhoofd Jeanine Maes (Hadewych Minis) de jacht opent op de mysterieuze Fiona Hughes (Aoibhínn McGinnity), het meest meedogenloze en enige vrouwelijk lid van de IRA-cel.

De set
The Spectacular is een groots project, met een internationale cast, dat zich in verschillende delen van Europa afspeelt. Vanwege de aangescherpte COVID-19 maatregelen is het onmogelijk om de serie in verschillende landen op te nemen. Om die reden is besloten alle buitenlandse sets na te bouwen in een studio in Nederland. Niet eerder werd dit gedaan voor een serie van deze omvang.

Nederlandse cast: Hadewych Minis, Michel Sluysmans, Jacob Derwig en Peter Blok
Ierse cast: Aoibhínn McGinnity (Quarry), Kerr Logan (Game of Thrones), Ian Beattie (Game of Thrones) en Declan Conlon (The Tudors)
Regie: Willem Bosch (Bellicher, Hiernamaals, Van God Los) & Pieter Kuijpers (Riphagen, Van God Los)
Scenario: Willem Bosch & Pieter Kuijpers
Afleveringen: 4 x 50 minuten
Producenten: Pupkin in coproductie met VPRO

Deze serie is mede tot stand gekomen met een bijdrage van het NPO-fonds en de Netherlands Film Production Incentive.

The Spectacular is in het najaar van 2021 te zien bij VPRO op NPO 3 en NPO Start
vpro.nl/thespectacular

Vorig artikelTentoonstelling ‘Molens worden Groot’
Volgend artikelTop beoordeling slagerij Van Brussel in Weert