Burlende edelherten bij Het Limburgs Landschap

Foto: Leon Verstappen

WEERT – Vanaf 14 september organiseert Stichting het Limburgs Landschap bijna dagelijks edelhertenexcursies naar het Weerterbos. U dient zich hiervoor aan te melden. Deze Koningen van het Woud worden de komende weken bronstig en dat laten ze blijken. U kunt getuige zijn van dit spectaculaire schouwspel.

Het Weerterbos, ten noordwesten van Weert, maakt deel uit van het veel grotere en grensoverschrijdende Kempen-Broek. De vochtige en droge bossen, grotendeels eigendom van Het Limburgs Landschap, worden afgewisseld met graslanden, heide en vennen. Centraal in het gebied ligt de Grashut, een voormalige landbouwenclave die omrasterd is en waar een groep edelherten min of meer vrij kunnen rondlopen.

Wildtoren afgesloten
Omdat wij op de wildtoren niet voldoende afstand kunnen garanderen, zal vanwege corona de wildtoren tijdens de edelhertenbronst worden afgesloten voor het publiek. De wandelroutes blijven wel gewoon open.

Indrukwekkend
Edelherten leven een groot deel van het jaar in groepen, roedels. Zo’n roedel bestaat uit vrouwtjesherten (hindes) en jonge dieren en wordt aangevoerd door een leidhinde. Mannetjes leven gedurende het grootste deel van het jaar in eigen groepen, gescheiden van de roedels. Dat verandert vanaf begin september. In de periode september/oktober worden de mannetjes bronstig en proberen individuele hindes en roedels als een harem bij elkaar te houden. Zo’n groep met één mannetje bestaat uit enkele tot tientallen hindes. En dat gaat niet zonder slag of stoot, maar vooral ook met veel vocaal geweld, het burlen. Soms leidt dit tot een echte knokpartij, waarbij uitdagers elkaar met hun imposante gewei te lijf gaan. Gelukkig leidt dit spectaculaire gevecht om de hindes zelden tot ernstige verwondingen. Vanaf begin oktober keert de rust terug en gaat ieder terug naar zijn eigen groep.

Bronst en burlen
Tot 5 oktober worden bijna dagelijks excursies georganiseerd om dit indrukwekkende schouwspel van de bronst met burlende edelherten te bekijken. Door de week worden avondexcursies georganiseerd en in het weekend ook in de vroege ochtend. De excursies worden begeleid door ervaren gidsen. Het resultaat van dit alles kunt u overigens het komende voorjaar aanschouwen, wanneer de jonge kalfjes worden geboren.

Edelherten spotten [verplichte aanmelden]
Vanaf maandag 14 september vinden bijna dagelijks excursies plaats tot en met 5 oktober. U kunt een toegangsticket bestellen voor  € 7,00 per persoon [Beschermers van Het Limburgs Landschap krijgen korting] op www.limburgs-landschap.nl/kalender. Tijdens de excursie is voor personen met een toegangsticket de wildtoren o.l.v. de gids te bezoeken.

Vorig artikelBouw mee aan de toekomst van Weert
Volgend artikelTentoonstelling ‘Molens worden Groot’