Expositie ‘Franse watertorens’ van Jo Brunenberg in de Annex

WEERT – De foto-expositie FRANSE WATERTORENS van Jo Brunenberg (Stramproy, 1949) is dit najaar – van 4 september t/m 17 oktober – te zien in de Annex. Al in de zeventiger jaren fotografeert Brunenberg incidenteel Franse watertorens, maar vanaf 2008 raakt hij definitief in de ban van de enorme rijkdom aan vormen en stijlen. Tijdens talrijke reizen kriskras door Frankrijk fotografeert hij deze vaak iconische bouwwerken zowel in stedelijk gebied als op veelal hoger gelegen plaatsen verspreid over het platteland. Na ruim 10 jaar resulteert het project ‘Portraits de châteaux d’eau’ in een zeer uitgebreide reeks van meer dan 250 zwart-wit foto’s van Franse watertorens.

De expositie is in de Annex te zien van 4 september t/m 17 oktober 2020.

Bijzondere architectuur
Er staan er zo’n twaalfduizend in Frankrijk: watertorens. Kolossaal, maar ook heel klein. Slank of volumineus, oud of modern. Gebouwd van steen, beton of metaal. In een keur aan stijlen die incidenteel de periode verraden waarin de watertoren gebouwd werd. Verouderde watertorens worden soms afgebroken, maar tot op de dag van vandaag verrijzen er ook nog steeds nieuwe in het Franse landschap.
Brunenberg zelf beschouwt zijn foto’s uit de serie « Portraits de châteaux d’eau » als portretten, die een breed scala aan persoonlijkheden en karakters tonen. Omgeving en de couleur locale mogen deel uitmaken van het beeld. Zo worden het ware portretten waarbij het toeval, de seizoenen, de wisselende weersomstandigheden en de werking van licht en schaduw een wezenlijke rol spelen. Voor de expositie in de Annex is een kleine, maar markante selectie gemaakt uit dit langlopende project.

Al op jonge leeftijd ontdekt Jo Brunenberg de liefde voor de fotografie. In 1965 werd hij leerling-fotograaf bij Drukkerij Smeets in Weert. Hierna volgden diverse grafische opleidingen en de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven, de huidige Design Academy. Werk van Jo Brunenberg is vertegenwoordigd in collecties van diverse musea in Amerika en Europa, waaronder Museum W.

Boek
Bij het watertoren-project van Brunenberg verschijnt een 240 pagina’s tellend fotoboek in een beperkte oplage van 50 stuks. Het eerste proefexemplaar is in te zien op de expositie (met intekenmogelijkheid); verschijningsdatum december 2020.

De Annex
De Annex is een tentoonstellingsruimte waar professionele hedendaagse beeldende kunst en vormgeving zichtbaar is voor een divers publiek. De Annex is geopend van woensdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op koopzondagen van 14.00 tot 17.00 uur.

Op de website van Museum W is meer informatie en beeldmateriaal over de expositie te bekijken: https://www.museumw.nl/jo-brunenberg-i-franse-watertorens

Vorig artikelExpositie ‘Parade Paradis’ van Guy Olivier in Paterskerk Weert
Volgend artikelCollege van B&W Nederweert bezoekt Kargro Recycling