Laatste trappistenbroeders verlaten klooster & brouwerij de Achelse Kluis

De bierproductie wordt voortgezet

Kloosterslot de Achelse Kluis

HAMONT-ACHEL – In de Achelse Kluis wordt na 174 jaar een belangrijk hoofdstuk afgesloten. De laatste twee trappistenbroeders verhuizen naar Westmalle, waarvan de kluis een bijhuis is.  

Broeder Gaby, de prior, en broeder André, familiaris, verhuizen dan naar de abdij van Westmalle, die de Achelse vestiging onder haar hoede heeft. Een historisch gebeuren, want de Sint-Benedictusabdij, zoals de Achelse Kluis officieel heet, is sinds 1846 met monniken bevolkt – 174 jaar dus. Destijds bezat de abdij veel grond in de buurt, die door de broeders werd bewerkt. In 1989 werd het grootste deel van die gronden verkocht aan het Nederlandse Staatsbosbeheer en het Vlaamse Gewest. In maart 2004 werd het complex als monument erkend door de Vlaamse overheid en in 2018 als vastgesteld bouwkundig erfgoed.

Achelse trappist blijft
Nu er een einde komt aan de religieuze bestemming van de abdij zal in de toekomst de nadruk komen te liggen op de toeristische kant en haar functie als toegangspoort tot het omliggende natuurgebied waarin diverse wandelroutes zijn uitgetekend. De bierproductie zal worden voortgezet – de benaming “Achelse trappist” mag behouden blijven – en een deel van het gebouwencomplex wordt sinds eind vorig jaar ingenomen door de uit Brazilië afkomstige christelijke leefgemeenschap Fazenda da Esperança.

Vorig artikelOnline nieuwe auto kopen voor duizenden euro’s minder
Volgend artikelKempen airport: Drie paar handen aan de stuurknuppel