Sobere dodenherdenking vredesmonument in Stramproy

STRAMPROY – Ook in Stramproy werden op 4 mei de oorlogsslachtoffers herdacht bij het vredemonument. Om 19.58 uur legde wethouder Tessa Geelen en Kolonel Hendrik Stals een krans bij het vredesmonument, zonder publiek. Na het taptoe-signaal volgde traditiegetrouw om 20.00 uur twee minuten stilte waarna het Wilhelmus werd gespeeld.

Het vredesmonument in Stramproy (gemeente Weert) is een natuurstenen beeld van een staande vrouwenfiguur met een kroontje op haar hoofd, een duif in haar linkerhand en een scepter in haar rechterhand. Het beeld is geplaatst op een half ingemetselde zuil. Dit voorwerp is afkomstig uit de in 1922 afgebroken Sint-Willibrorduskerk. Aan weerszijden van de sculptuur staan twee gemetselde gedenkstenen met gedenkplaat.

Symboliek
De vrouwenfiguur verbeeldt ‘De Koningin van de Vrede’. De duif staat symbool voor de vrede. Sinds Noach een duif uitliet om te verkennen of de wereld, na de grote vloed, weer bewoonbaar was, is de duif een symbool geworden voor goede tijdingen. Met goede tijdingen wordt meestal het uitbreken van de vrede bedoeld.

Wijzigingen
In 1988 werd bij het monument de sierbestrating van klinkers en stenen in verschillende kleuren aangelegd. In deze constructie zijn tralies van een gevangenis en een open hek te ontwaren, waardoor mensen de vrijheid tegemoet gaan. Links is een gebroken balk te zien, die de ineenstorting van het Derde Rijk voorstelt. In 2015 is het monument verplaatst van de oorspronkelijke locatie op de hoek Julianastraat / Wilhelminastraat naar het begin van het plantsoen omdat op de oude locatie een verkeersrotonde werd aangelegd. Het monument is nu geplaatst in de hoek van de Prins Bernardstraat, de Prinses Beatrixstraat en de Sint Willibrordusstraat.

Fotoreportage: Gerard Verver

Vorig artikelIngetogen dodenherdenking in Weert
Volgend artikel1944 – Annamolen en een bevrijder