Koninklijke onderscheidingen 2020 gemeente Cranendonck

Op vrijdag 24 april verraste burgemeester Roland van Kessel drie inwoners van gemeente Cranendonck met de mededeling dat zij een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Vanwege de coronamaatregelen werd de lintjesregen op een iets andere manier ingevuld. De burgemeester sprak de inwoners buiten, op veilige afstand volgens de richtlijnen van het RIVM, toe. Op een later moment zal er nog een bijeenkomst plaatsvinden voor alle gedecoreerden.

De heer Thijssen en de heer Hulsbosch uit Maarheeze en de heer Vos uit Budel ontvingen allen de titel Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Extra speciaal is dat de heer Vos op 23 april al gebeld werd door minister van defensie Ank Bijleveld-Schouten vanwege de inzet van de heer Vos voor veteranenzorg, oorlogsgeschiedenis en dodenherdenking.

Koninklijke onderscheidingen:

Naam: de heer G.L.M. (Ger) Thijssen, Maarheeze
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Ger Thijssen is vanaf 1980 vrijwilliger voor Muziekvereniging Poort van Brabant in Maarheeze. Dit doet/deed hij in verschillende functies: penningmeester, voorzitter, vicevoorzitter en coördinator van de opleidingen. Ook beheert hij de ledenadministratie. Hij is bovendien 40 jaar lid van deze vereniging, waar hij ook nog trombone speelt. Verder was de heer Thijssen zo’n zeven jaar lid en penningmeester van de Raad van Bestuur bij Stichting Land van Horne (Marishof), en was nauw betrokken bij de fusie van Marishof en Land van Horne. Daarnaast was de heer Thijssen vrijwilliger bij het Regionaal Instituut Cultuur en Kunsteducatie te Weert en penningmeester, chauffeur en lid van de activiteitencommissie bij de Buurtbusvereniging in Maarheeze. Al enkele jaren is de heer Thijssen ook te vinden bij seniorenvereniging Maarheeze. Hij organiseert diverse activiteiten en helpt ouderen bij het invullen van hun belastingaangifte. Met zijn achtergrond bij de belastingdienst en financieel inzicht is hij erg deskundig op dat gebied. Bovenal staat hij bekend als zeer betrouwbaar en betrokken, iemand die altijd klaarstaat voor een ander.

Naam: de heer J.L.A. (Jan) Hulsbosch, Maarheeze
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Hulsbosch heeft vrijwel vanaf het begin van Tennisclub Maarheeze (TCM), meer dan 40 jaar, als vrijwilliger een zeer grote rol gespeeld bij de vereniging. Dat, tot zijn pensionering, naast zijn baan als docent aan een hogeschool. Vanaf 1978 is hij actief als competitieleider van de voorjaars- najaars- en wintercompetitie. Hij regelt de competitie in overleg met de KNLTB, organiseert het succesvolle Open Toernooi van TCM waar zo’n 450 tennissers aan deelnemen en zorgt voor de communicatie met alle 34 teamcaptains. Daarnaast geeft hij leiding aan de tennisopleidingen en trainingen van de club en doet hij de boekhouding van de tennisvereniging. De heer Hulsbosch was bovendien 15 jaar bestuurslid van de vereniging en richtte in 2004 de vutploeg op, die iedere week op het tennispark te vinden is voor onderhoud van het paviljoen en het park. Volgens bekenden is de heer Hulsbosch een zeer prettig persoon om mee samen te werken en speelt hij daarom ook een grote in de sociale cohesie binnen de club. Hij bindt de mensen, aan elkaar en aan de tennisvereniging

Naam: de heer R.A.L. (René) Vos, Budel
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Vos vervulde naast zijn werk voor de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost diverse vrijwilligersfuncties bij verschillende verenigingen in Budel. Zo is hij sinds 1973 vrijwilliger bij de R.K. Parochie Heilige Cornelius Cranendonck en sinds 1992 vrijwilliger bij de Stichting Hernieuwde Levenskracht Budel. Al ruim 20 jaar is de heer Vos vrijwilliger bij Carnavalsvereniging ‘Buulder Buk’ en was zo’n 6 jaar jeugdtrainer, -coach en commissielid bij voetbalvereniging SV Budel. Veel mensen zullen de heer Vos kennen van zijn betrokkenheid bij Stichting Herdenking Bevrijding Cranendonck en zijn inzet voor veteranenzorg. Hij zet zich in voor het behoud van de doden- en bevrijdingsherdenking in de gemeente, is daarvoor betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse fakkelestafette, en werkte aan een lesbrief voor basisscholen in de gemeente. Ook is hij vrijwilliger en bestuurslid van de Bond van Wapenbroeders, actief in het inloophuis ‘De Reinder’ te Budel-Schoot ten behoeve van veteranen met psychische problemen en zorgt hij voor het beheer en het onderhoud van de oorlogsmonumenten in de gemeente. De heer Vos is daarnaast auteur van het boek ‘Tropenjaren: Cranendonckse jongens in Indië en Nieuw-Guinea 1945-1962’ en is onderzoeker ten behoeve van de regionale geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog. Hij deed bijvoorbeeld onderzoek naar de op 28 mei 1944 neergestorte geallieerde bommenwerper van het type Halifax, waarvoor in 2017 een monument werd onthuld.