Vangkooi maakt jacht wilde zwijnen makkelijker

LIMBURG | BRABANT – De mogelijkheden om wilde zwijnen af te schieten in Noord-Brabant en Limburg zijn sinds enige tijd uitgebreid. Een van de middelen is de vangkooi.

Op deze Amerikaanse video is te zien hoe het systeem werkt. Via een app op je telefoon kan je de vangkooi voor wilde zwijnen bedienen. Een varkensboer kon in Nederland een exemplaar bouwen dankzij een bijdrage van gemeente Heeze-Leende. De lokale wildbeheereenheid zorgde voor het afschot.

Aanzienlijke schade
In de afgelopen twaalf jaar tijd is het wild zwijn ver opgerukt. In Limburg tot ver buiten de Meinweg en in Brabant door heel Zuidoost-Brabant. De populatie is enorm toegenomen. In verband met het risico op verspreiding van Afrikaanse varkenspest vanuit België en Duitsland en de verkeersveiligheid, kreeg de jacht op wilde zwijnen prioriteit. Subsidie vanuit de provincie en gemeenten moet ervoor zorgen dat de juiste middelen kunnen worden ingezet, omdat de traditionele aanzitjacht alleen onvoldoende is om de populatie te beheersen. De mogelijkheid om vangkooien in te zetten, kan op veel belangstelling rekenen.

Toegestaan in Brabant en Limburg
Noord-Brabant was heel lang de enige provincie waar afschot met alle wettelijke middelen is toegestaan. Sinds 1 februari heeft provincie Limburg ook een ontheffing verleend voor gebruik van de vangkooi.

Vorig artikelZomervakantie mogelijk korter om onderwijsachterstanden weg te werken
Volgend artikelEen winkelier van hier: Janneke Smeets en Yusuf Sancak van delicatessenwinkel Puur en eeterij Smaeck