‘Coronavirus tegenhouden kan niet meer’, stelt arts-microbioloog Marc Bonten

WEERT – In ‘WNL Op Zondag’ stelt de in Weert geboren arts-microbioloog Marc Bonten dat het coronavirus niet meer kan worden tegen gehouden.

“We staan aan het begin van iets wat heel erg kan worden en heel groot.” Arts-microbioloog Marc Bonten voorspelt in WNL Op Zondag op NPO 1 dat de wereld nog lang te kampen heeft met het coronavirus.”De reële dreiging staat aan de voordeur.”

Bonten, hoofd van de afdeling microbiologie van het UMC Utrecht, is gespecialiseerd in epidemieën en ziet dat het virus zich snel verspreidt. “Tegenhouden kan niet meer. Wij moeten dit gelijkmatig over ons heen laten komen.”

De verspreiding van het virus stopt pas volgens Bonten als een groot gedeelte van de bevolking het niet meer kan krijgen. “Dat kan als een groot gedeelte het virus zelf heeft gehad en immuniteit heeft opgebouwd of als de bevolking gevaccineerd is. Dat gaat om miljarden mensen wereldwijd. Ieder land heeft dezelfde uitdaging. Dat vaccin komt dit jaar echt nog niet.”

Voorlopig geen einde
De maatregelen die China heeft getroffen om het coronavirus aan te pakken, noemt de arts-microbioloog geweldig. “Maar die maatregelen zijn bijna niet ten uitvoer te brengen in een land als Nederland.” Ook China is er echter nog lang niet, aldus Bonten. ” Het overgrote gedeelte van de bevolking is gevoelig voor het virus. Na een tijdje kan het weer opnieuw beginnen. Voorlopig zit er geen einde aan.”

Pandemie
Door het coronavirus is niets uit te sluiten, waarschuwt de arts-microbioloog. “Ook al neem je de allerstrengste maatregelen. Italië is al dichtbij. Je ziet dat veel mensen in Nederland een link hadden met Noord-Italië.” Bonten stelt dat deze pandemie de opvolger is van de fameuze Spaanse griep waar artsen altijd in boeken over lezen. “Dit is hem hoor.”

Tekst: WNL Op Zondag | Bert van Doorn

BRONWNL Op Zondag
Vorig artikelKnutselen met Emmy en Okke
Volgend artikel1939 – Tankval Stationsplein