Verspreiding coronavirus lijkt in Nederland af te remmen

targeted lockdown lijkt te helpen

De verspreiding van het coronavirus lijkt in Nederland af te remmen. RIVM-baas Jaap van Dissel ziet “een positieve trend” waar een besmet persoon niet langer twee tot drie andere mensen besmet, maar het COVID-19-virus aan nog maar rond de één persoon overdraagt.

Dat zei Van Dissel woensdag tijdens een bijeenkomst in de Tweede Kamer.

De exponentiële groei van de besmetting lijkt daarmee af te vlakken, zei van Dissel die benadrukte dat het om schattingen gaat. De RIVM-baas ziet ook dat het aantal ziekenhuisopnames af te vlakken. De cijfers zijn positief, maar de telling is nog niet compleet. Daarmee lijkt het erop dat de maatregelen die het kabinet heeft genomen voorzichtig een positief beeld laten zien.

Om de verdere verspreiding van het virus te bestrijden en de controleren is het van belang dat alle Nederlanders zich houden aan de maandag aangekondigde verscherpte richtlijnen. Het kabinet maakte maandag bekend dat de regels zijn aangescherpt. Grote evenementen zijn afgelast tot 1 juni en samenscholing vanaf drie personen die geen anderhalve meter afstand houden worden beboet.

Ook wordt er gevraagd dat voortaan het hele gezin thuisblijft als er iemand in een huishouden griepklachten vertoont. Van Dissel noemt dat een ‘targeted lockdown’.