Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


1 uur bereidingstijd


Recept van Godain Weerts

Ingrediënten

  • 600 gram verse kabeljauw
  • 1 grote ui
  • 480 gram camembert, zijnde 2 stukken van 240 gram
  • 1 glas droge witte wijn
  • boter
  • peper
  • fijn zout
  • 1 stronk broccoli
  • 400 gram kleine aardappelen met schil

Bereiding

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 220 °C, vet een ovenschaal in met boter, snijd de ui in ringen, snijd de camembert in plakken van 0,5 centimeter, was de broccoli en verdeel deze in kleine roosjes en was de aardappelen.

Bereiding
Leg de kabeljauw mooi verdeeld, overal even dik, in de ovenschaal. Kruid met peper en zout.

Verdeel de uienringen over de vis. Besprenkel de kabeljauw en de uien met de witte wijn. Verdeel de camembert over de ovenschotel.

Zet de schaal in het midden van de oven en laat het gerecht in 20 minuten gaar worden op 220 °C. Kook de aardappelen gaar. Kook vervolgens de broccoli. Giet de aardappelen en broccoli af en serveer die samen met de kabeljauw. Leg de kabeljauw met een spatel op het bord, zodat het teveel aan vocht achterblijft in de ovenschaal. Giet het overblijvende kookvocht in een voorverwarmde sauskom en serveer dit bij het ovengerecht.

Wijntip van Ingrid!

[wie_is_ingrid]

Domaine Chirat, Condrieu Les Chays
Deze absolute topwijn heeft een prachtige gouden kleur met schitterende groene reflecties. De neus is complex met aroma’s van perzik, exotisch fruit en citrus. Een heerlijke volle body, een zeer aromatische wijn met een lange afdronk.

[vc_btn title=”Meer over deze wijn” i_type=”typicons” i_icon_typicons=”typcn typcn-wine” css_animation=”left-to-right” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fwijnhuisweert-online.nl%2Fwijnen%2Fwitte-wijnen%2Ffrankrijk%2Fdomaine-chirat-condrieu-les-chays||target:%20_blank|”]

Even voorstellen

Naam Godain Weerts
Beroep IT Ondernemer
Geboren Op 26 augustus 1958 te Weert
Woont In Weert
Ouders Fred Weerts en Toot Weerts-Caris
Getrouwd met Marlie Weerts-Kessels
Vader van Madeleine, Goof en Juun
Studie HTS Bedrijfskader
Was Preens Godain I in 2013
Zoon van Preens Fred I in 1971
Droomt van Preens Goof I
Mooiste Liedje Het vasteloavendjliedje Dich en Ich van Fred Weerts uit 1966

De it-wereld is en blijft enorm dynamisch

Favoriete gerecht “Dit gerecht is het favoriete gerecht van mij en Marlie. Ik heb het voor haar gekookt op ons eerste afspraakje thuis. Liefde gaat door de maag, want zij was meteen verkocht. Marlie kon niet koken. Ik heb haar leren koken en nu is zij een echte keukenprinses. Zij weet van niets iets te maken. Haar soepen zijn superbe. Maar ook haar pastinaakschotel met confit de canard. In huize Godain gaat liefde dus nog steeds door maag.”
Madeleine “Bij het woord madeleines denk ik niet gelijk aan de typische Franse schelpvormige cakejes. Nee, ik heb dan zoete herinneringen aan mijn oudste dochter Madeleine.”
Het orgeltje van mijn vader “Mijn vader was een grote liefhebber van vastelaovendj. Samen met Jean de sa Mere alias Jan Rooijmans deed hij altijd mee aan de kinderoptocht. Zij legden dan de route in tegenovergestelde richting af. Die twee hadden heel veel voorpret. Het orgeltje van mijn vader is uit eind jaren ‘60. De eerste bandrecorders kwamen net op de markt. In het orgeltje had hij zo’n apparaat verstopt en hij en Jean de sa Mere deden samen alsof ze orgel speelden.”
Onderscheiding Prins “Ik mocht als Prins van de Rogstaekers zelf mijn onderscheiding ontwerpen. Ik wilde die net als mijn vaders onderscheiding heel eenvoudige houden. Ik draag al jaren met vasteloavendj een rood kapot hoedje. Als onderscheiding had ik dit versleten hoedje, een gaffel voor het rogsteken en een bellendj belke als eerbetoon aan mijn vader die ook stadsprins is geweest. Mijn vader droeg met vasteloavendj altijd een pluche bolletje en een bellendj belke. Hij had als onderscheiding een gaffel, een bellendj belke en een pluche bolletje.”
Geine Pôngel “Ik heb Marlie leren kennen in Café de Vijzel van Jan Langeslag op de Oelemarkt. De vonk sloeg over in 1982. Marlie is een lieve vrouw met een eigen wil. Ik vind het ongelofelijk dat zij haar natuurlijke schoonheid behoudt ondanks het verstrijken van de jaren. Zij gaat helemaal op in vastelaovendj. Gelukkig is dat ook mijn hobby, dus dat komt heel goed uit. Het hele jaar door is zij bezig met het verzamelen en uitwerken van ideeën. Niets is haar te gek. Marlie is de oprichtster van ‘Geine  Pôngel’ en dat is zij ten voeten uit. Daarnaast is zij tegenwoordig één van de drijvende krachten achter het jaarlijks terugkerend fundraising-evenement ‘De Greep naar de Hoorn’ van de Stichting Weerter Bedrijvencompetitie. Dit is een geweldig initiatief van de gezamenlijke serviceclubs uit Weert, om via een sportieve dag geld bijeen te brengen voor goede doelen in de regio.”
Kunstminnaar “Bij ons aan de muur hangt een portret van Marlie, gemaakt door Laura Caris. Het is en blijft een prachtig plaatje!”
Ondernemend “Aangezien mijn vader als handelsagent werkte, heb ik van jongs af aan al de droom gehad ooit een eigen bedrijf te starten. Maar ja, hoe doe je dat dan? En eigenlijk zag ik alleen maar de risico’s van zelfstandig ondernemen. Rond mijn veertigste deed zich de kans voor om toch een eigen bedrijf te starten. Die heb ik gegrepen. De risico’s waren eigenlijk nog veel groter. Ik had op dat moment drie jonge kinderen en moest onze oude boerderij opknappen. In 1998 kreeg ik opdrachten van enkele grote bedrijven in Zuid-Nederland, die ik mocht adviseren over IT-infrastructuren. Ik begon met Weerts Technology (Wetec) aan huis. Binnen acht maanden was ons huis te klein en moest ik met mijn bedrijf verhuizen naar het bedrijventerrein Kampershoek. Binnen twee jaar had ik tien man personeel en twee kantoren. Helaas kwam in 2003 al een kentering. Ik ben toen samen met Marc van den Brandt een bedrijf gestart in IT–beheer voor het MKB. Van het één kwam het ander en hebben wij samen in 2005 Becs It-Services overgenomen. Zowel Wetec als Becs zijn echte dienstverlenende bedrijven. Wij willen mensen en bedrijven helpen om keuzes te maken en ondersteunen in hun bedrijfsprocessen. De IT-wereld is en blijft enorm dynamisch. Ik zie de toekomst rooskleurig in. IT is niet meer weg te denken uit ons leven. Kijk maar naar alle  tablets en iPads die iedereen heeft en waardoor alle data altijd toegankelijk moeten blijven.
Belangrijke afkortingen “Als Marlie en ik vroeger op vakantie gingen, stuurden wij een kaartje met de afsluitende tekst ‘liefs van Margo’. Margo staat voor Marlie en Godain. Toen kwamen de kinderen en moesten wij op zoek naar een nieuwe afkorting voor ons gezin. Dat is Gomamagoendeju geworden. Het staat voor Godain, Marlie, Madeleine, Goof en het sausje over ons gezin Juun. De Orde die ik als Prins heb ingesteld is de ‘Orde van Hivoplmedida’. De afkorting Hivoplmedida staat voor ‘hieël völ plezeer mët di-j daag’. Lufrabopa staat voor luxe Frans boerenpakket. Dit was mijn geschenk aan de Prinsen tijdens hun Prinsenreceptie. In dit pakket zit confit de canard, een fles rode wijn, knolselderij, aardappelen, knoflook, olijfolie en peterselie.”
Levensmotto “Het glas is altijd halfvol, zeker met Carnaval.”

Vorig artikelNieuwe bedrijfshuisvesting voor Vtech en Mansvelt
Volgend artikelStamtäöfelkes aflevering 83: Waajje inne nateur tieëgekomtj