Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Nagerecht voor 4 personen


1 uur bereidingstijd


Recept van Thamara Winters

Ingrediënten

 • 125 gram extra pure chocola
 • 125 gram boter
 • 2 eieren
 • 6 eetlepels suiker
 • 1 eetlepel bloem
 • 2 eetlepels amandelsnippers
 • Zeezout
 • 250 gram aardbeien
 • 250 gram rood fruit
 • 1 eetlepel honing
 • 2 peren
 • 2 kruidnagels
 • 1 blaadje laurier
 • 1 kaneelstokje
 • 1 flesje rood bier
 • 250 ml rode wijn
 • 250 ml port
 • 250 ml blauwe bessensap

Bereiding

Stoofperen
Schil de peren met een dunschiller. Leg ze heel in de pan. Voeg 2 eetlepels suiker, de kruidnagel, het laurierblaadje en het doormidden gebroken kaneelstokje toe. Zet onder met de port, de rode wijn en het blauwe bessensap. Breng het geheel aan de kook en laat stoven totdat de peren zacht zijn. Dit duurt ongeveer 3 tot 4 uur.

Sausje van rood fruit
Doe de aardbeien in een pannetje. Voeg twee eetlepels suiker toe. Zet het fruit onder met het bier. Breng aan de kook. Laat vervolgens het fruit 10 minuten op laag vuur stoven. Laat daarna het geheel afkoelen en pureer het sausje fijn in een blender. Zeef vervolgens om eventuele pitjes eruit te halen.

Geroosterde amandelsnippers
Verwarm een droge koekenpan. Rooster hierin de amandelsnippers goudbruin. Bestrooi met een klein beetje zeezout.

Rood fruit
Maak het rood fruit schoon en meng het met 1 eetlepel honing.

Moelleux van chocolade
Verwarm de oven voor op 220 °C. Breek de chocolade in kleine stukjes en doe deze in een pannetje. Snijd de boter in kleine blokjes en doe deze bij de chocolade. Smelt het geheel au bain-marie. Klop de eieren schuimig met een mixer, voeg gelijkmatig 2 eetlepels suiker en de gesmolten chocoladeboter toe. Haal de mixer uit het beslag. Voeg 1 eetlepel bloem aan het beslag toe en spatel het geheel om. Vet de vormpjes in en vul ze met het mengsel. Zet de gevulde vormpjes ongeveer 10 minuten in de oven. Hou de cakejes goed in de gaten, ze zijn klaar als er een krokant laagje is ontstaan aan de bovenkant, maar het cakeje wel nog zacht aanvoelt.

Let’s Dress
Neem een diep bord. Keer het cakeje voorzichtig om in het midden van het bord. Verdeel het rood fruit aan één kant van het bord, leg het compact bij elkaar. Schenk het opgewarmde sausje van rood fruit langs het cakeje. Snijd partjes van de stoofpeertjes en leg deze op en langs het rood fruit. Zeef het vocht van de stoofperen en serveer dit als borreltje bij het gerecht. Bestrooi het cakeje met de geroosterde amandelsnippers.

Wijntip van Ingrid!

Mijn vader is in 1969 begonnen met Wijnhuis Weert in het winkelcentrum Moesel, waar we nog steeds gehuisvest zijn. Ik heb het stokje van hem overgenomen in 2014. Met veel passie en plezier adviseer ik graag elke klant. Met de komst van Joppe als compagnon blijven we verjongend, in de vertrouwde zaak, die dit jaar 50 jaar bestaat!

Domaine Bousquet, Malbec dulce
Deze heerlijke wijn wordt gemaakt van 100% Malbec druiven en is een fantastische begeleider van desserts met chocolade en/of rood fruit. In de neus komen intense, rijke aroma’s naar voren van bramen, zwarte bessen en chocolade. In de mond smaken van rijpe pruimen, marmelade en chocolade. Niet te zoet, maar een wijn met volle body!

 

wijn1212

Even voorstellen

Naam Thamara Winters Geboren Op 23 augustus 1987 te Rheden Woont In Weert Ouders John Winters en Gertie Winters-Camp Is Een echte kameleon Auteur van Kookboek Stiletto’s in de keuken Droomt van Meet and Greet met Roger van Damme Houdt van Haar Weimaraner Puck

Decoratie maakt het feestje vn tafel compleet

Favoriete gerecht “Dit dessert is één van mijn favoriete gerechten. Het is gemakkelijk te bereiden en het is een echte zoete verrassing voor je gasten. Het allerbelangrijkste van een gerecht is dat je met smaak je gasten verrast.”
De zondagse soep “Ik mis de zondagse soep van mijn tante Marleen Winters. De soep is een recept van mijn oma. Het is een rundvleessoep die zij ook op doordeweekse dagen klaar maakte. Mijn tante is inmiddels overleden. Ik mis haar onverwachte belletje, dat er een kopje soep voor mij klaar staat.”
Vader “Van mijn vader heb ik geleerd dat je nooit moet opgeven en je ook moet doorzetten als het lastig wordt. Je moet de zaken afmaken.”
Moeder “Mijn moeder heeft ons op een ongedwongen manier opgevoed en zij heeft ons de juiste bagage meegegeven. Zij was nooit streng en toch leefden wij de regels na. Zij gaf ons haar volledige vertrouwen. Door haar opvoeding ben ik zelfstandig en ondernemend geworden.”
Kameleon “Ik organiseer evenementen, diners aan huis, diners op locatie, kookworkshops en kookdemonstraties. In het creëren en het organiseren komen al mijn passies samen. Food en styling zijn hier de essentiële onderdelen. Je moet origineel en spraakmakend zijn. De gasten moeten zich welkom voelen. Zij moeten al onder de indruk zijn als zij aan tafel gaan. De tafel op zich moet al een beleving zijn.”
Stylingtips “De details maken het feestje. Je kunt met hele simpele dingen een tafel toch bijzonder maken. Een lintje om een champagneglas, een naamkaartje op een aardappel of een kleine krijtbordje als naambordje. De decoratie maakt het feestje aan tafel compleet.”
Belangrijk vaardigheden “Als je niet kan proeven, geen smaken kunt combineren en ingrediënten niet op smaak kunt brengen, word je nooit een goede kok.”
Draagt nooit “Ik zal nooit een polo dragen. Ik haat polo’s. Ik vind polo’s vrouwen misstaan en het ziet er ongekleed uit. Een polo komt mijn kast niet in.”
Heimelijk genoegen “Ik ben een onwijze fan van de soapserie Goede Tijden Slechte Tijden. Ik kan geen uitzending missen. Ben ontzettend verslaafd aan de verhaallijn.”
Irritant “Irritant is als het regent en ik net mijn haar heb geföhnd. Irritant is ook dat ik altijd mijn sleutels kwijt ben. Onwijs irritant is als men tegen mij zegt, dat ik moet opschieten of als ik rustig aan moet doen.”
Onmisbaar in de keuken “Onmisbaar is mijn keuken is de Thermomix van Vorwerk. Dit is een kostbaar geschenk van mijn oma. Het mixen van cocktails, het bliksemsnel hakken van uien, het verpulveren van suiker tot poedersuiker, het raspen van groenten, het kneden van zwaar deeg of verse granen malen of het garen op de juiste temperatuur. Niets is te gek voor de Thermomix.”
Levensmotto “You is kind, You is smart, You is important. De quote uit de film ‘The Help’. Bij deze quote moet ik weer denken aan mijn tante Marleen Winters. Mijn tante had de gave om kinderen het gevoel te geven, dat zij ontzettend belangrijk en knap waren. Dat gevoel gaf ze aan alle kinderen en dus ook aan mij. Wat ik ermee wil zeggen is dat je optimaal gebruik moet maken van alles wat je gegeven is. Je moet al je talenten benutten en dat moet je laten zien. Het is jammer als je zaken laat liggen. Er is altijd wel iets wat je heel erg goed kunt.”