Koning benoemt oud-burgemeester Niederer tot staatsraad

DEN HAAG - Koning Willem-Alexander ontvangt woensdagochtend 12 februari op Paleis Noordeinde in Den Haag ter beediging Staatsraad mw. Meijer en dhr. Niederer | Foto Frank van Beek

‘s-GRAVENHAGE – Zijne Majesteit de Koning heeft vanmorgen op Paleis Noordeinde achtereenvolgens mevrouw mr. B. (Bowine) Meijer en de heer mr. J.M.L. (Jacques) Niederer beëdigd. Niederer was van 2005 t/m 2011 burgemeester van Weert.

Mevrouw Meijer en de heer Niederer zijn benoemd tot staatsraad in de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Afdeling bestuursrechtspraak is de hoogste, algemene bestuursrechter in Nederland. Zij doet uitspraken over geschillen tussen burgers en de overheid, maar ook over geschillen tussen overheden onderling.

Politiek loopbaan
Niederer startte in 1997 als gemeenteraadslid in Bergen op Zoom. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 1998 ging de VVD van 31 naar 38 zetels en daarmee kwam Niederer in de Tweede Kamer. Hij was toen een van de justitie-woordvoerders van de VVD-Tweede Kamerfractie en lid van de onderzoekscommissie naar de uitvoering van de IRT-enquête. Bij de verkiezingen vier jaar later verloor de VVD 14 zetels en daarmee kwam een einde aan zijn Kamerlidmaatschap.

Vervolgens werd hij wethouder in Breda en vanaf maart 2005 was Niederer de burgemeester van Weert. Op 30 november 2010 is Jacques Niederer door de gemeenteraad van Roosendaal unaniem voorgedragen als burgemeester van die gemeente en in januari 2011 is hij daar beëdigd. Eind oktober 2018 heeft Niederer laten weten per 1 oktober 2019 het ambt neer te leggen als burgemeester van Roosendaal. Sinds 1 maart 2019 is hij voorzitter van het bestuur van de Huurcommissie. Ook was hij waarnemend burgemeester van Duiven als opvolger van Rik de Lange.

Vorig artikelLaatste eendenkooien van Weert
Volgend artikelThe Soul Preacher binnenkort te zien in het Munttheater