‘Lister Buildings neemt 18.000 m2 productiefaciliteit in Weert in gebruik’

Wethouder Wendy van Eijk van de gemeente Weert, CEO Stefan van den Brink van COFFR, wethouder Martijn van den Heuvel van de gemeente Weert. Foto's: Irene van Wel

In Weert worden in 2024 aan de Peelterbaan jaarlijks minstens duizend
houten woningen geproduceerd voor de Nederlandse en Duitse woningmarkt.
Die verwachting spreekt Wim Boers, founder COFFR, uit aan het eind van zijn presentatie. Zijn vastgoedorganisatie COFFR wil hiervoor 50 miljoen euro investeren met haar dochteronderneming Lister Buildings. Binnenkort wordt de nieuwe productiefaciliteit in gebruik genomen. Op termijn zal deze organisatie direct en indirect werkgelegenheid bieden aan minstens 250 mensen.

De 18.000 vierkante meter grote hal met bijbehorende kantoorruimtes wordt momenteel voorzien van de modernste technieken. In de fabriek gaat Lister Buildings studentenwoningen, zorgwoningen, starterswoningen en hotels produceren van cross laminated timber (kruis-laaghout). De componenten kunnen als ‘legostukken’ in elkaar worden gezet.

Wooncomfort, energieverbruik en milieuprestaties
“In Nederland dienen de komende jaren 75.000 woningen per jaar bijgebouwd te worden. Een pittige uitdaging, zeker gezien het feit dat de woningbouw aan steeds hogere eisen moet voldoen met betrekking tot wooncomfort, energieverbruik en milieuprestaties”, vertelt hij verder. “Bovendien moeten deze nieuwbouwwoningen betaalbaar blijven. Rekening houdend met al deze aandachtspunten, kun je alleen concluderen dat een andere, zowel innovatieve als effi ciënte manier van bouwen nodig is. Dit is mogelijk met het meest duurzame, circulaire bouwmateriaal dat beschikbaar is: hout.”

De volgende stap in duurzaamheid en efficiency
Wim Boers, founder COFFR en voormalig CEO Kadans: “De demografische veranderingen, klimaatproblematiek en gespannen huizenmarkt drukken zwaar op de bouwsector. Wij willen de sector disrupten, wakker schudden. Doelbewust richten wij ons daarom op de volgende stap in duurzaam en efficiënt bouwen. Lister Buildings ontwerpt, ontwikkelt, bouwt en investeert als één integrale partner en concentreert zich op het aanbieden van betaalbare woningen die een positieve impact hebben op het klimaat.”

De organisatie onderscheidt zich door het leveren van de hoogste kwaliteit. “We zijn overtuigd van de nieuwe standaard in circulair bouwen met het accelereren van de materialentransitie. Van CO2 uitstotende ‘man-made’ materialen naar CO2 neutraal bouwen met natuurlijke, oftewel bio-based materialen. De hoogste standaard in duurzaamheid.”

V.l.n.r.: investor Willem Schellekens, investment manager Joris Boers, marketing strategy manager Thomas Boers, wethouder Wendy van Eijk, CEO Stefan van den Brink, wethouder Martijn van den Heuvel, COFFR founder Wim Boers, Mathieu Dolders, Acquisitie en Projectmanagement Bedrijventerreinen Weert

Een uitstekend substituut voor beton en staal
Van den Brink: “Het innovatieve Cross Laminated Timber (CLT) is de oplossing voor de verduurzaming van de bebouwde omgeving. Tegenwoordig kunnen we met CLT soortgelijke overspanningen realiseren als met beton, maar dan met een gewichtsbesparing van circa 70-75 procent. Dit betekent een enorme potentiële reductie van funderingen en grondwerk. Gezien de aannemelijke overspanningen, draagkracht, brandveiligheid en hoge mate van prefab mogelijkheden is CLT een uitstekend substituut voor beton en staal. En vooral vele malen duurzamer en volledig circulair.”

Kostenbesparing door één platform
Lister Buildings streeft naar het creëren van één platform voor ontwerp, ontwikkeling, bouw en beheer/belegging van haar gebouwen. Door als één partij de verantwoordelijkheid te nemen voor alle facetten van de supply-chain, realiseert zij efficiëntie, zekerheden, kostenbesparingen, verhoogde bouwsnelheden en transparantie. Verder geeft dit zekerheid ten aanzien van de geleverde kwaliteit, de planning, en inzicht in de materialen en het tot stand komen van de woning. “Automatisch resulteert dit tevens in betere samenwerkingen met vaste partijen en de synchrone, lange-termijn visie die hard nodig is om opgewassen te zijn tegen de klimaatopgave”, besluit Van de Brink.

Lister
Lister Buildings staat met spraakmakende initiatieven voor een nieuwe standaard in duurzaam en efficiënt bouwen met Cross Laminated Timber CLT. Dit is een modern houtproduct dat voorziet in een breed scala aan toepassingen waar een constante prestatie vereist is. De kwalitatief hoogwaardige gebouwen van Lister, die betaalbaar zijn en bereikbaar voor een breed publiek, zijn na de gebruiksduur op alternatieve manieren te gebruiken, dus volledig circulair.