Elke week deelt een Weertenaar zijn of haar favoriete gerecht.
De gerechten van zestig Weertenaren zijn in 2014 door Buitengewoon Tafelen gebundeld in een glossy kookboek. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht


Gerecht voor 4 personen


1 uur bereidingstijd


Recept van Bart Maes

Ingrediënten

  • 125 ml extra vergine olijfolie
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 45 gram fijngemalen kruimels van oud brood
  • 20 verse salieblaadjes, in flinters
  • 300 gram kipfilet, in zeer dunne reepjes
  • sap van 1 citroen
  • 600 gram verse tagliatelle
  • Peper en zout

Bereiding

Het beste resultaat krijgt u als u de kipfilet in zeer dunne reepjes snijdt en deze boven een hoog vuur bakt. Zo blijft het vlees zacht en mals, en krijgt dit gerecht een volle smaak. Verse pasta is ideaal voor deze schotel; in plaats van tagliatelle kunt u ook fettuccine nemen.

Bereiding
Verhit de helft van de olie in een kleine koekenpan boven een matig vuur. Voeg de knoflook, het broodkruim en de salie toe en roerbak in ongeveer 5 minuten goudbruin. Haal de pan van het vuur en houd het mengsel apart.

Verhit de resterende olie in een grote koekenpan boven een hoog vuur en bak hierin onder regelmatig omscheppen de reepjes kip ongeveer 2 minuten. Besprenkel met citroensap.

Breng intussen een grote pan met licht gezouten water aan de kook. Voeg de pasta toe, schep hem om en kook hem beetgaar. Giet de pasta af en doe hem over in de koekenpan met de kip. Laat de pasta enkele minuten doorwarmen. Breng op smaak met peper en zout.

Doe de pasta over in een voorverwarmde schaal. Strooi het knoflook kruimelmengsel erover en serveer onmiddellijk.

Wijntip van Ingrid!

Mijn vader is in 1969 begonnen met Wijnhuis Weert in het winkelcentrum Moesel, waar we nog steeds gehuisvest zijn. Ik heb het stokje van hem overgenomen in 2014. Met veel passie en plezier adviseer ik graag elke klant. Met de komst van Joppe als compagnon blijven we verjongend, in de vertrouwde zaak, die dit jaar 50 jaar bestaat!

Caliterra, Sauvignon Blanc reserva
Mooie lichtgele kleur met een zweem van groen. Aroma’s van tropisch fruit met vooral passievrucht en ananaskomen je tegemoet bij het openen van de fles. Een frisse wijn, die vol van smaak is en heerlijk bij witvlees en salades.

Schermafbeelding 2019-08-23 om 11.29.46

Even voorstellen

Naam Bart Maes
Beroep Creatieve ondernemer
Geboren na het Boorebal op 17 januari 1967 in Weert
Woont in de Egmondstraat in Weert
Ouders en beroep ouders Jos Maes & José Maes – van de Kerkhof, beide eigenaar Drukkerij Maes
Getrouwd met de Brabantse Liesbeth Maes – Camfferman
Trots op Zijn kinderen Lisanne en Mijndert
Onderneemt Bij zijn communicatiebureau Artis op de Biest
Dierbaar Manchetknopen gekregen van Liesbeth met zilveren muntjes van oma Maes

Alles begint met passie. Het gaat niet om wat je weet, maar wie je bént.

Favoriete gerecht “Als kind kreeg ik met mijn verjaardag mijn lievelingseten; toen spinazie met vissticks en een gebakken ei. Of op zondag vleesfondue. Nu eet-ie alles wat ik voorgezet krijg, behalve rauwe vis’.”
Weertenaar “Mijn familie woont sinds ca. 1750 in Weert en de drie laatste generaties zijn ondernemers. Onze dochter Lisanne is in Amsterdam geboren maar onze zoon Mijndert in Weert, dus die kan nog ooit Rogstaekerspreens worden…”
Blauw en Lam “Een aantal jaar geleden hebben we met zijn drieën Genootschap het Blauwe Lam heropgericht. Het Blauwe Lam heeft tot doel het organiseren van sociaal culturele evenementen en wil daarmee geoorloofde uithuizigheid en gezellig verkeer tussen de leden bevorderen. Een succes, alleen heren kunnen lid worden… Een nog groter succes werd vrouwensociëteit Idem Dita daar is mijn vrouw Liesbeth mede-bestuurslid van!”
Maatschappelijk ondernemen “Ik verdien mijn centen voornamelijk in Weert en ik vind dat je dan ook wat terug moet doen voor de gemeenschap. Vandaar dat ik in allerlei verenigingen functies vervul o.a. het Comité 4 en 5 mei Weert, B2BXO, de Kerkelijke Harmonie St-Joseph 1880, het Met ons. In Weert communicatieteam en stichting Paterskerk de Biest”
Paterskerk “In 1997 kwamen we in Weert wonen nadat mijn vrouw Liesbeth en ik een aantal jaren in Amsterdam hadden gewoond. Sindsdien ben ik betrokken bij het rijksmonument de Paterskerk aan de Biest. Een rijk bezit, maar ook een kostbaar bezit om te onderhouden en te restaureren. Maar het levert ook mooie ontmoetingen op, zelfs met ministers. Als ik met Liesbeth door de stad loop wordt ze vaak begroet door allerlei stelletjes die daar getrouwd zijn.”
Spiritualiteit  “Een aantal jaren geleden heb ik met mijn vrouw Liesbeth en een aantal vrienden een tocht gemaakt in Umbrië, met als basis een reisgids van Gerard Pieter Freeman; In de voetsporen van Franciscus. In de bovenkerk in Assisi is een fresco die Franciscus afbeeld terwijl hij de kerk ondersteund die dreigt in te stortten. Indrukwekkend, ik ben wel spiritueel ingesteld geloof ik. Daarnaast zijn in Umbrië en Toscane de mensen hartelijk, de natuur verkwikkend, het eten fantastisch en één openluchtmuseum. We komen er graag!”
Verzamelen “ik verzamel van alles, vaak heeft het betrekking op de geschiedenis van Weert. Glazen, pullen en promotiemateriaal van de Wertha brouwerij, middeleeuwse Weerter munten, houtgravures van de 80-jarige oorlog en heel veel foto’s vanaf 1880 tot ca. 1960. Mocht ik nog ooit de staatsloterij winnen dan komt er in elk geval een mooi museum in Weert.”
Weert is veranderd “Weert is veranderd, was een expositie die ik voor de eerste keer in 2005 in de Paterskerk organiseerde met foto’s van de binnenstad van Weert. Onvoorstelbaar wat daar allemaal gesloopt was in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Het riep veel reactie op bij de Weertenaren. Uiteindelijk heb ik acht tentoonstelling gemaakt, zonder enige subsidie of sponsoring.”
Serviceclub “Hans Munten kwam me in 2000 vragen of ik lid wilde worden van de Rotary. Daar heb ik nooit spijt van gehad. Een Rotaryclub is een plaats waar je in alle openheid kunt praten over mogelijkheden en ontwikkelingen die spelen in beroep of het privéleven, waar je van anderen -jong en oud- kunt leren. Het vraagt wel veel van je, elke woensdagavond is er een bijeenkomst.”
Lievelingswinkel “Alles wat met koken, tuinieren, gereedschap en planten te maken heeft”. En Kerstkitch… elk jaar weer een uitdaging om huis en tuin om te toveren in de grote lichtshow.”
IJsjesportemonnee “Thuis en op kantoor eten we graag een ijsje van onze bijna buurman Huupkens, daar hebben thuis zelfs een ijsjesportemonnee voor. Elk jaar weer een feest als het open gaat. Dit jaar hebben we ook een nieuwe website gebouwd voor Huupkens, het nuttige met het aangename.”
Stamkroeg “Vroeger gingen we vaak naar de Vijzel van Jan Langeslag op de Oelemarkt, een kakkerscafé heette dat toen. In 1985 opende het Swaentje 2.0 haar deuren aan de Stationsstraat hier heb ik samen met Frans Weekers een aantal jaren staan tappen. De uitbater Ton Mathijsen was een jeugdvriend van onze ouders, die kwamen dan ook geregeld langs. Een café voor jong en oud, links en rechts, ondernemers en putjesscheppers. Ze kwamen er allemaal.”
Avontuur in Marokko “Twee jaar geleden wilden de kinderen graag op rondreis in Marokko. Auto gehuurd, hotels geboekt en op weg. Van Marrakech, naar een woestijnovernachting in Merzouga -geen oog dicht gedaan overigens- naar Fes en Rabat. In 14 dagen heel veel gezien en beleefd, van hele vriendelijke mensen tot oplichters ontmoet. Maar wat een verscheidenheid in natuur en landschap. Een aanrader!”
Gastvrij “Onze zoon heeft een glutenintolerantie en moet daardoor glutenvrij eten. Gelukkig kunnen we de laatste jaren bij de meeste restaurants in Weert goed terecht om daar gezellig wat de eten; Hostellerie Munten blinkt daar wel in uit, zelfs het stokbroodje is daar glutenvrij. Daarnaast zit er in het Belgische Bocholt een heerlijke glutenvrije bakker & traiteur La Petite Gastronomie.”
Onmisbaar “Natuurlijk mijn vrouw en kinderen en daarna mijn gsm vrees ik… Alhoewel dat ik altijd hoor dat ik niet bereikbaar ben!”